Piketty in Rotterdam: ongelijke verdeling pensioenen en vermogens door de woningmarkt

pikettyOnlangs waren wij in Rotterdam om over de woningmarkt te praten. Dit op uitnodiging van Jong WBS de jongeren organisatie van het wetenschappelijk bureau van de PvdA. Onderzoeker Barend Wind liet bovenstaand plaatje zien.

Het komt uit het boek van de econoom Piketty die laat zien dat het rendement op kapitaal harder stijgtdan op arbeid:Hierdoor wordt de vermogende klasse steeds rijker ten opzichte van de werkende klasse.

Kijk eens goed wat je ziet. Het vermogen stijgt de laatste decennia voor zo hard door de woningmarkt. De gevolgen zijn verstrekkend zo laat ik zien in onderstaande presentatie.

Mensen met huizen in gebieden waar nu veel mensen heengaan, omdat daar de meeste banen zijn zullen hun vermogens in hun huis aanzienlijk zien stijgen en hun pensioen hier mee aan kunnen vullen. Voor huurders zullen hun vaste lasten echter stijgen: inflatie is voor hun kostenstijging maar voor kopers waarde stijging.

Wat te doen? In de sheets geef ik enkele suggesties. Biivoorbeeld: wat mensen nu gespaard hebben aan pensioen kunnen gebruiken om een huis te kopen. Zo kunnen meer mensen deelnemen aan de koopmarkt en profiteren van de waarde stijging. Als je met pensioen gaat kun je je huis verkopen aan het pensioenfonds en de waardestijging gebruiken als aanvulling op je pensioen.  

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s