Kansen voor initiatieven met nieuwe omgevingswet?

Vandaag was er een sessie van netwerk ruimte van de Pvda over de nieuwe omgevingswet. Die biedt kansen om lokaal maatwerk te bieden. Maar dan moet je die wel benutten en er verantwoord mee omgaan.

Neem nu de transformatie van een kantoorpand naar woningen in Amsterdam Sloterdijk. Een aantal mensen wilde daar zelf hun woning realiseren nadat ik ze daartoe had opgestookt. Maar het werd tegengehouden door rijksregels voor geluidshinder. Ik pleitte toen voor een vrijstelling: https://michielmulder.wordpress.com/?s=Kluskantoor&submit=Zoeken

Die lijkt nu in de nieuwe ‘amvb’ te zitten: een nadere uitwerking van de wet. Zou transformatie naar woningen nu mogelijk worden op die plek?

Ik ga het onderzoeken. op 19 december staat het op de kameragenda. Maar de kamer mag er niet over beslissen, want een amvb is bevoegheid van de minster ‘algemene maatregel van bestuur’. Best gek eigenlijk.

Maar we zijn er nog niet met de nieuwe wet. maar die dwingt lokale bestuurders wel principiele keuzes te maken. Keren bewoners zich tegen de komst van een moskee? Poeier ze niet af met ‘het mag van de parkeernorm’ maar ga oprecht met ze ingesprek in een vroeg stadium over de wenselijkheid. Nu komt ‘inspraak’ vaak te laat. we moeten toe naar echte participatie waarin mensen zich serieus genomen voelen. Dat kan met de nieuwe wet. Maar dan moeten wij als Sociaal-dmocraten lokaal wel echt gaan doen.

Daar gaat deze wet over: wat wil ik lokaal mogelijk maken (meer betaalbare woningen?) en wat heb ik daarvoor over (meer flexibele regels?).

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s