Betaalbaar wonen in Leeuwarden

Onlangs was ik in Leeuwarden om samen met Adri Duivesteijn onze plannen uit het verkiezingsprogramma, waar we met een werkgroep op last van het partijbestuur een jaar aan hebben gewerkt, toe te lichten

De conclusie was dat ook in Friesland de huren flink zijn gestegen en er te weinig sociale huurwoningen worden bijgebouwd.

Daarvoor hebben wij twee oplossingen. De huur moet voortaan afhankelijk gemaakt worden van het inkomen, zodat grote groepen mensen een huurverlaging zullen krijgen. Uit de cijfers bleek onder andere dat veel mensen in Friesland hun inkomen hebben zien dalen, doordat zij bijvoorbeeld werkloos zijn geworden tijdens de crisis. De huur beweegt dan niet mee. Dat willen we veranderen.

We willen bovendien meer sociale huurwoningen door een investeringsfonds in het leven te roepen. Voor het eerst wordt de volkshuisvesting dus weer iets waar we in gaan investeren in plaats van een bezuinigingspost.

Daarnaast werden er leuke initiatieven getoond van bewoners die zelf het complex hadden verworven van de woningcorporatie en zelf beheerden, zoals Doarpskorporaasje Jirnsum. Het blijkt in de praktijk lastig dit van de grond te krijgen als de overheid niet helpt met financiering: de gemeente stond in dit geval garant voor de financieringssom. Dit willen wij ook als partijwerkgroep: de garantiestelling die nu voor woningcorporaties geld uitbreiden naar andere groepen, bijvoorbeeld de zogeheten ‘wooncoöperaties’.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s