Afgelopen woensdag was in bij de PvdA te Katwijk, die een avond over wonen had georganiseerd voor geinteresserden in de regio. Samen met Adri Duivesteijn presenteerde ik de nieuwe voorstellen van de werkgroep volkshuisvesting van de PvdA en enige cijfers waaruit de urgentie blijkt.

IMG_20160921_205758.jpg

De hele presentatie kun je hier downloaden:

katwijk-1

Uit de cijfers blijkt een tweedeling in ons land met aan de ene kant krimpgebieden waar woningprijzen dalen, baankansen afnemen en de bevolking wegtrekt. Aan de andere kant de grote steden on de Randstad waar de druk op de woningmarkt de prijzen opdrijft.

In de sociale huursector zien we het aantal scheefwoners dat ‘te goefkoop’ woont sterk afnemen. De ‘dure scheefhuur’ neemt echter sterk toe: het aantal huishoudens met een in verhouding tot hun inkomen te hoge huur is toegenonen van +/- 8 tot +/- 18%. De grootste stijging zat bij de woningcorporaties.

Het aantal woningen van corporaties voor de laagste huurklasse nam af van 500.000 naar 333.000. Het aantal dure woningen >huurtoeslaggrens is in de tussentijd verdubbeld.

Huurder zijn een flink groter deel van hun inkomen kwijt aan woonlasten dan kopers: 37% vs 27% (incl energie). Voor de groep huurders met laagste inkomen (primaire doelgroep) is dit nog een stuk meer: 43% van hun inkomen zijn ze kwijt aan wonen. Dit alles netto dus inclusief effecten van huurtoeslag.

Hieronder gaan grote verschillen schuil. Voor Amsterdam en Den Bosch is dit nader onderzocht. Mensen rond de liberalisatiegrens zijn rond de 40% van hun inkomen kwijt aan huur (excl energie), waaronder veel middeninkomens.

Het gaar niet om kleine aantallen. In Amsterdam heeft een vijfde van de huurders in de primaire doelgroep een huurquote van meer dan 40%. Hier komt voor energie gemiddeld nog zo’n 10% bij.

In Den Bosch bleek dat van de primaire doelgroep bijna 50% een huur heeft die hoger is dan zij op basis van berekeningen van budget instituut Nibud kunnen betalen.

Ook hier gaat het niet om weinig mensen. 30% van het heeft een woonquote (dus incl energie) van 45% of meer. 15% heeft zelfs een woonquote van 55% of meer.

Daarom heeft onze werkgroep een nieuwe visie op wonen ontwikkeld met als speerpunten:
– Een woonquote als huur: nooit meer betalen dan op grond van nibud normen acceptabel is. De huur als % van je inkomen en de wozwaarde gaat eruit.
– Aanbod norm en investeringsfonds voor sociale huurwoningen: gemeenten als Amstelveen mogen zich niet onttrekken van de sociale opgave en er komt weer geld om te investeren.
– Meer zeggenschap voor huurders. ‘recht op zelfbeheer’ en stichtingen worden verenigingen zodat huurders zelf hun bestuur kunnen kiezen. Recht op mede zeggenschap voor grote besluiten net als ondernemingsraden.

De hele visie vind je hier:

Link:

https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://www.pvda.nl/data/sitemanagement/media/2016-6/2016-Werkgroep-PvdA-Onze-Waarden-voor-het-Wonen.pdf&ved=0ahUKEwjX27TW2qfPAhUDtBoKHVNvBrcQFggiMAI&usg=AFQjCNG509EnTpf2AsQSgV8GA98wwi-oww

 

 

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s