Geef sleutel gemeentepanden aan initiatieven!

Vandaag bericht dagblad metro over ons voorstel de sleutel van gemeentepanden snel in handen te geven van initiatieven van Amsterdammers, in plaats van meteen op de veiling te verkopen. Hieronder vind je ons hele voorstel.

 

De sleutel tot gemeentelijk vastgoed  aan initiatieven van Amsterdammers

Een alternatieve vastgoedstrategie

De gemeente heeft door de hele stad veel panden, vaak op prachtige plekken. Veel van deze panden staan leeg. Wij hebben veel moeite gedaan boven tafel te krijgen om hoeveel panden het gaat en waar deze staan. (link ) Het overzicht van leegstaande panden vind je hier

Wij hebben de afgelopen jaren ons nek uitgestoken om de leegstand in lege kantoren te bestrijden. Dit begint te lukken: vorig jaar is 100.000 m2 kantoor getransformeerd, waarvan veel naar woonfuncties. Ook voor leegkomende verzorgingshuizen hebben wij een aanpak voorgesteld: (link)

 

Maar om de leegstand in gemeentepanden is meer mogelijk dan wethouder Van Poelgeest heeft voorgesteld in de vastgoedstrategie. Vaak worden lege panden van de gemeente  verkocht aan de hoogste bieder op een veiling. Wij vinden dit zonde.

Er zijn in Amsterdam zoveel initiatieven van buurtbewoners en collectieven. Die willen wij een plaats geven in gemeentepanden. Daar is echt een andere aanpak vanuit de gemeente voor nodig.

De PvdA Amsterdam strijdt voor een ongedeelde stad, een stad waar jonge mensen hun eerste huis kunnen kopen, en oudere mensen met hulp langer thuis kunnen blijven. Een stad waar iedereen zich thuis voelt, ongeacht de grote van de portemonnee. Hierin kan de herontwikkeling van leegstaand (gemeente)vastgoed een belangrijke rol spelen. PvdA wil dat de gemeente actief gaat meedenken over de bestemming van haar oude panden. Mensen met plannen en ambitie moeten de ruimte krijgen om lege locaties te ontwikkelen en de gemeente moet met deze mensen aan tafel. Het zijn immers panden van Amsterdam. Laten we ervoor zorgen dat het panden voor Amsterdammers worden.

In dit initiatiefvoorstel doen wij dan ook een voorstel voor een alternatieve strategie voor de ontwikkeling van gemeentepanden. Dit plan moet het makkelijker maken voor buurtbewoners om leegstaand vastgoed op te pakken en in te richten naar de wensen van de mensen die er wonen of willen wonen. Het plan focust zich op specifieke doelen

1. Een right to bid bij leegkomend maatschappelijk vastgoed voor initiatieven van buurtbewoners of andere groepen van Amsterdammers. Dit betekent dat gemeentelijk vastgoed niet meteen op de veiling wordt verkocht. Bij leeg komende gemeentepanden mag de buurt of andere initiatieven van Amsterdammers eerst een bod uitbrengen. Daarmee kunnen Amsterdammers zelf een plan mak­en voor de invulling, bijvoorbeeld gericht op woon­groepen voor ouderen, mensen met een beperking en andere gewenste combinaties van functies voor de buurt. Dit right to bid hoeft niet meteen een recht tot koop te zijn. Het begint met een ‘right to use’: het recht op gebruik. Zie ook het volgende punt!

2. Geef snel de sleutel! Laat buurtbewoners gewoon beginnen. Dit is echt een heel belangrijk punt. Het buurtinitiatief Midwest is hiervan een goed voorbeeld. De buurt heeft als groep de exploitatie van het buurthuis, een oude school, op zich genomen. Midwest biedt nu ruimte aan iedereen die een kantoor, een atelier of een dansruimte nodig heeft. Daardoor worden zowel de buurt als het pand aantrekkelijker.

Definitieve plannen voor de invulling van een pand zullen meestal pas na verloop van enige tijd vorm krijgen en dan uitkomen bij ofwel lange termijn huur of koop. Afhankelijk van de initiatiefnemers zouden hier al vrij snel na aanvang knopen over doorgehakt kunnen worden, maar dat geldt niet voor elk initiatief. Het eisen van zulke keuzes voorafgaand aan het gebruik, vertraagd niet alleen de invulling, maar blokkeert ook mogelijkheden voor groei en diversiteit.

De tijdelijkheid (de sleutel!) in het begin, moet vooral dienen als breekijzer om de invulling van het pand te versnellen. Waak ervoor dat langetermijn contracten (huur of koop) meteen al bij aanvang de hele gang van zaken rond het betrekken van leegstaande panden bemoeilijken.

Dat tonen MidWest en de Lucas Community ook aan. Het begon met een paar initiatiefnemers met een goed idee. De echte community en het concept vormden zich pas nadat de initiatiefnemers andere groepen en individuen om zich heen verzamelden.

Een buurtinitiatief is hiermee ook een goed alternatief voor een professionele leegstandsbeheerder.

3. Pionierskorting. Voor groepen Amsterdammers die hun nek uitsteken om een pand nuttig te gebruiken moet je niet de hoofdprijs vragen. Dit noemen wij de pioniers korting. Mensen nemen immers risico’s en steken er vaak veel tijd in.

4. Probeer vervolgens samen waarde te creëren door samen met de initiatiefnemers ruimte te bieden aan de vraag. Treed als gemeente hier samen met initiatiefnemers als een team op. Woningen, maar ook Kluswoningen, groepen mensen die samen een leegstaand gebouw willen ontwikkelen moet daartoe de ruimte krijgen. Dit is vaak financieel aantrekkelijker dan een duur uitontwikkelde woning waar een projectontwikkelaar al bepaald heeft hoe je huis eruit ziet.  Het belangrijkste blijft echter dat deze woongroepen de kans krijgen om een plan te maken voordat een vastgoedspeculant de locatie wegkaapt. Ook groepen kunnen best in deze functies voorzien en zo een bijdrage leveren aan het tekort aan jongerenhuisvesting of woningen voor ouderen. Er komt veel op onze ouderen af. Ouderen gaan in de toekomst langer (met hulp) zelfstandig thuiswonen. Dit betekent dat we kleine, aangepaste woningen moeten bouwen. Bijvoorbeeld woningen waar de bewoners gemakkelijk met een scootmobiel naar binnen kunnen. Er zijn in de stad een aantal lege scholen en oude verzorgingstehuizen die hier heel geschikt voor zijn. Het aantal dementerenden neemt fors toe. Zij hebben ruimte nodig waar ook mantelzorgers kunnen verblijven. Als er waarde gecreëerd is kun je samen hier afspraken over maken. Het gaat om waarde voor het pand en de buurt, bijvoorbeeld ook doordat plinten aantrekkelijker zijn geworden. Samen waarde creeeren is uiteindelijk ook maatwerk, geen pand en geen buurt is hetzelfde.

5. Zorg dat er een kaart is met de panden op een website en een telefoonnummer erbij van de verantwoordelijke bij de gemeente, dat mensen makkelijk kunnen vinden. Hierdoor vermijd je onnodig ingewikkeld contact tussen gemeente en initiatiefnemers. Ook in dit portal kun je al helder zijn over de voorwaarden over huur of koop van het pand. Sommige panden zijn maar voor beperkte duur beschikbaar, andere langer. Geef ruimte aan een (kleine) groep deskundigen waaronder ambtenaren en maatschappelijk initiatiefnemers om tot een methodiek te komen hoe een goede combinatie te creëren is tussen een leegstaand gemeentelijk pand en een groep mensen met een maatschappelijk idee. Dus geen vaststaand plan.

Hierbij moet de gemeente ook de eigen leegstand goed in kaart brengen en up tot date houden. Hierbij willen wij ook toevoegen de onderbenutting van ruimte en de nog te verwachten leegstand wegens vermindering van het aantal ambtenaren.

Michiel Mulder[1]

Gemeenteraadsfractie PvdA


[1] Ik dank Urban Resort, Lokale Lente, Culturele Stelling van Amsterdam, De Vrije Ruimte voor hun input bij het totstandkomen van dit raadsvoorstel.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s