Mooie dagen

Het waren mooie dagen.

Vanavond was ik bij een debat in Oost over vrijplaatsen en lege gemeentepanden. Er waren mensen van de Slangenpanden, Urban Resort en de Valreep. Ook de politici waren een bond gezelschap: kandidaten van de bestuurscommissie, ik was er samen met Remine Alberts van de gemeenteraad, en daarnaast was de piratenpartij er ook een buurt partij.

Vanmiddag was ik bij een debat in het kader van de opening van een biovergistingsinstallatie in een van de piggelmeewoningen. Een fascinerend initiatief waarbij een oplossing werd gevonden voor brood dat op straat werd gegooid. Nu wordt van oud brood nieuw boord gebakken (zie foto’s). In een vereniging voor duurzame energieopwekking. Opvallende constatering bij het debat was dat het politieke debat in de stad er nog niet echt over gaat. Toch enorm belangrijk. Daarom willen wij dit soort initiatieven van Amsterdammers zelf om duurzame energie op te wekken graag ondersteunen door regels te laten wijken en via het Amsterdams Investerings Fonds zijn ook bijdragen mogelijk. Je weet niet hoe een vergistingsinstallatie eruit ziet? Zie hieronder!

AfbeeldingAfbeeldingAfbeeldingsdf

Eerder op dag had ik een ‘google hangout’ debat georganiseerd door Aegon. We gingen in debat over hypotheken, erfpacht en leegstand. Aegon groeit in haar hypotheken portefeuille, dat vond ik goed om te horen. Ik heb de directeur hypotheken kunnen verleiden tot een toezegging onze volgende kluskatorenavond te bezoeken, zodat we over de hypothecaire financiering van collectief particulier opdrachtgeverschap in lege kantoren kunnen praten.

Over bouwen gesproken. Gisteren is in de raad ons initiatiefvoorstel aangenomen met een aantal voorstellen ter verhoging van de bouwproductie zie hier. Ons voorstel bevat onder andere een verhuurfonds. Dit kan functioneren als achtervan voor collectieven en koopprojecten: woningen die niet verkocht worden worden verhuurd in dit fonds.

Daarnaast maatregelen om meer te sturen op wat je wil als gemeente in plaats van hoe je het wil en het vrijspelen van kavels van onwelwillende bouwers voor bouwers die wel willen.

Over bouwen gesproken. Ik was met Thijs Reuten naar Oost om een aantal mooie projecten te bekijken. Onder ander in het Amstelkwartier.

Op Amstelkwartier zijn de sociale huurwoningen van Rochdale in 2013 opgeleverd. Een prachtig blok (helemaal links op foto helemaal rechts). Ook wordt hier volop gebouwd aan kleine koopstudio’s en zijn er huur -en koopwoningen van een hoger segment gerealiseerd. Op de voorgrond (foto rechts) wordt gebouwd aan het meest duurzame hotel van Europa. Volgende week start de bouw van de zelfbouwcollectieven. De school (die nu in een noodgebouw huist) is bijna af en er wordt druk gewerkt aan het nieuwe park. De nieuwe wijk leeft al en zal de komende jaren verder voltooid worden. Een bijzondere plek waar hard is doorgewerkt tijdens de crisis aan gevarieerd en mooi wonen.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Ondertussen liep ik samen met de verontruste huurders in de huurderskaravaan. Van het kantoor van Stadgenoot, langs het standbeeld van Wibaut, naar het stadhuis. We zongen liedjes. Maar dat was niet de reden waarom ik meeliep, lees hier waarom.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s