Hoge huren

Interessant.

Vanuit D66 keert bij elk debat het fenomeen terug dat zij zeggen meer middeldure huurwoningen  willen voor ‘de verpleegkundige’ en ‘de onderwijzer’.

Zij lijken zich echter niet te beseffen wat de situatie van deze mensen is.

Zo verdient een beginnende leraar op een basisschool 1.700 euro netto per maand. Een verpleegkundige start op 1.600 euro.

De ‘sociale huur’ loopt momenteel tot 699 euro per maand. Middeldure huurwoningen zijn dus altijd meer dan 700 euro.

Dit is met een inkomen van 1.600 of 1.700 euro een onvoorstelbaar groot bedrag. Natuurlijk groei je ook in die functies. Maar ook na tien jaar verdient een leraar op de basisschool nog ruim 2.100 euro netto per maand, en een verpleegkundige ruim 1.900 euro netto per maand. Voor de verpleegkundige correspondeert dit met 31.000 bruto jaar, en dit is nog minder dan de toelatingsgrens voor sociale huur.

Het is dus heel nadelig, juist voor de leraar en verpleegkundige, om minder sociale huurwoningen te willen realiseren, zoals D66 beoogt. Zij hebben die sociale huurwoningen juist keihard nodig.

Daarnaast moeten we zeker meer middeldure huurwoningen bouwen. Daar hebben wij als PvdA flink ons steentje aan bijgedragen: zie hier. Hierbij moeten we er goed op letten dat die middeldure huurwoningen ook echt middeldure huurwoningen zijn en niet meteen heel duur worden. Hiervoor hebben wij de laatste raadsvergadering een motie ingedien, zie hier.

 

 

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s