De financiële paragraaf van D66

De afgelopen weken werkte ik met veel enthousiasme aan de financiële paragraaf van ons verkiezingsprogramma. Er ligt een fantastisch programma waar Amsterdammers echt iets aan hebben als het uitgevoerd wordt met vijf speerpunten: zorg, onderwijs, bouwen, bestrijding jeugdwerkloosheid en de aanpak van jeugdige daders.
Afgelopen weken waren we in de raad daarnaast druk aan het praten over de begroting voor volgend jaar, waar vanmiddag het afrondende debat was in de raad. Wij hebben geld vrijgemaakt voor bestrijding van scooteroverlast, omscholing voor zzp’ers en beleidsmoties in gediend om kinderen in armoede te helpen en de huurdersondersteuning te verbeteren.
Opvallend was dat D66, zoals wel eerder, hoog van de toren blies aangaande de gemeentebegroting en wat daar allemaal niet aan deugde. Daarom heb ik eens gekeken hoe het eigenlijk zit met de financiele onderbouwing van de ambities die de partij zelf in haar verkiezingsprogramma benoemd. Vorige verkiezingen was de financiele onderbouwing van hun programma namelijk nogal eeeh… apart (zie hier).
Ook deze keer leidde lezing van het verkiezingsprogramma van D66 vooral tot verbazing.

De eerste verbazing is dat een financiële paragraaf ontbreekt.

Lezen wij voorts wat er wel staat in het program, dan zien wij dat er heel veel heel grote uitgeven worden beloofd. Corrigeren van bezuinigingen op onderwijs, kunst en zorg. Nieuwe metrolijnen, nieuwe ondergrondse parkeergarages. Iedereen weet: allemaal heel duur. (verbazing 2)

De derde verbazing is het getal dat we wel tegenkomen als aangemerkte bezuiniging: 140 miljoen euro. Hoe wordt dit verdiend?

A. Huisvesting van de gemeente. Is een dubbeltelling, want is al onderdeel van het lopende bezuinigingsprogramma ‘1 stad 1 opgave’ dat reeds opgenomen is in de financiële ruimte de komende jaren in de lopende begroting.

B. ICT. Hoe? ‘geen kostenoverschrijdingen’ schrijft de partij. Maar dat levert natuurlijk geen geld op!

C. Uitbesteden parkeerbeheer. Parkeerbeheer is al uitbesteed.

D. Deelnemingen afstoten. Maar veel deelnemingen leveren juist financieel rendement op. Dit voorstel leidt dus tot minder structurele begrotingsruimte.

De vierde verbazing betreft de voorgenomen vervanging van ambtenaren door zzp’ers.

A. Er is slechts een natuurlijk verloop de komende jaren van zo’n 600 ambtenaren, die ruimte wordt reeds benut met de lopende bezuinigingsronde.

B. In het eigen D66-plan ‘in vijf stappen’ stelt de partij dat ontslag van ambtenaren 100.000 euro per ambtenaar kost. Aangezien D66 10% van de ambtenaren wil ontslaan kost dit plan vooralsnog 150 miljoen euro.

C. Tevens zegt lijsttrekker Paternotte in een interview in ‘binnenlands bestuur’ van 8 mei 2012 dat zzp’ers duurder zijn dan ambtenaren. Dit plan kost dus meer geld dan het bespaard, ofwel, is geen dekking van de genoemde uitgaven.

Verbazing 5 is de aflossing van de schulden, die de partij bij presentatie van haar programma zegt te willen doorvoeren. Echter, daar is minstens 1,2 miljard voor nodig aangezien dit de investeringen zijn die de komende jaren nog op de rol staan, met name de verplichtingen voor de noordzuidlijn. D66 zal dus eigenhandig die bouwput dicht moeten scheppen, en de nieuwe metrolijnen die de partij beloofd zullen er al helemaal niet komen.

De zesde verbazing is de recente begrotingsmoties, waarvan er twee voorstellen geld uit de toekomst naar voren te halen en in 2014 te besteden.

Ambities zijn niet gedekt, gesuggereerde dekkingen bestaan niet.

Ik zie erg uit naar de komende begrotingsdebatten.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s