Uit Parool – Het rijk moet regels schrappen voor kluskantoor

Klik om te vergroten – daaronder platte tekst

Minister! Schrap wat regels en laat ons wonen in kantoren

Leegstaande kantoorpanden zouden heel goed kunnen worden omgebouwd tot goedkope woonruimte, voor bijvoorbeeld starters. Maar dan moet het Rijk wel meewerken. Michiel Mulder en Mei Li Vos kennen wel wat regels die de huidige VVD-minister mag schrappen.

Het lijkt zo simpel. Er staat 7 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg, en er zoeken duizenden mensen naar een betaalbare woning. Een leeg kantoor kan dan uitkomst bieden, tenminste, als je bereid bent zelf te klussen en te verbouwen. De marktwaarde van kantoren is gedaald, zodat je nu op sommige locaties voor 100 vierkante meter kunt kopen voor 50.000 euro. Dat is voor een gezin goed te doen. Dan moet je nog wel verbouwen. Jongeren kunnen 50 vierkante meter kopen voor 25.000 euro, dat is een bruto maandlast bij annuitaire hypotheek van 140 euro. Als je bedenkt dat de gemiddelde kamerprijs voor studenten 400 euro is, dan is het kopen van een stukje oud kantoor veel voordeliger.

Maar niet op alle locaties mag het van het Rijk. Om precies te zijn, een VVD-minister. Eind juni sloot minister van Verkeer en Waterstaat Schultz een convenant af om de leegstand van kantoren te bestrijden. Maar er stond telurstellend weinig in, en al helemaal niet over hoe je een deel van die vierkante meters zou kunnen gebruiken als woonruimte. Er is namelijk een aantal regels vanuit het Rijk die ombouw naar woningen in de weg staat. Lege panden staan soms op plekken waar geluidsnormen gelden. Maar er is geen geluidsoverlast meer. Of de kantoren staan in gebieden waar ´stankcirkels´ gelden, waarbinnen niet gewoond mag worden. Als je er loopt, ruik je niets.

Hiervoor bestaat tegenwoordig wel een oplossing buiten de stad. Afgelopen juni heeft de Tweede Kamer een wet voor de ´plattelandswoning´ aangenomen. Deze wet biedt een oplossing voor bijvoorbeeld gepensioneerde agrariërs die gestopt zijn met hun onderneming. Volgens de wet hebben zij dan een gewone woning, en die zijn niet toegestaan binnen ´stankcirkels´ van bijvoorbeeld een aanpalende varkensboerderij. De wet biedt hiervoor ontheffing, mits de gemeente de woning aanmerkt als ´plattelandswoning´.

Maar dit voorrecht voor het platteland is de stad niet gegund. Dat is niet logisch. Grote steden moeten dezelfde rechten krijgen als plattelandsgemeenten. In Amsterdam wil de gemeente graag dat de leegstaande kantoren worden bewoond, want de goedkope vierkante meters zijn een uitkomst voor al die starters die vanwege de nieuwe regels voor hypotheken maximaal een ton of anderhalf ton kunnen lenen.  Op voorspraak van de PvdA-fractie heeft de gemeenteraad alle regels geschrapt die de ombouw van lege kantoren naar woningen nog belemmeren. Maar de minister houdt nog vast aan de Rijksregels, zodat ombouw soms niet lukt. Als zij de gemeenteraad de bevoegdheid geeft per pand af te wegen of een ontheffing van de starre rijksregels wenselijk is, is dit probleem opgelost. De minister kan dan én de leegstand aanpakken én de starters op de woningmarkt helpen. Maar als zij het niet doet, doen wij het wel na 12 september.

Michiel Mulder is gemeenteraadslid in Amsterdam namens de PvdA

Mei Li Vos is kandidaat-kamerlid voor de PvdA

1 reactie

Opgeslagen onder Lege kantoren, Politiek

Een Reactie op “Uit Parool – Het rijk moet regels schrappen voor kluskantoor

  1. Peer

    Voortaan graag wel het hele Hein de Kort stripje meescannen, alstublieft!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s