Uit Parool: leegstand gemeentelijke panden

N.a.v. de beantwoording van mijn schriftelijke vragen hoeveel gemeentelijke panden leegstaan schreef Parool onderstaand artikel. hier vind je de lijst met lege gemeentelijke panden.

Stad heeft zelf lege kantoren
TON DAMEN

AMSTERDAM Amsterdam maakt zich schuldig aan wat het commerciële verhuurders van kantoren verwijt: het bevorderen van leegstand. Dat zegt PvdA-raadslid Michiel Mulder tenminste.

De stad bezit tientallen lege panden waarvan niemand weet wanneer en hoe ze weer in gebruik worden genomen, aldus Mulder. “Dat is bedenkelijk, want de gemeente heeft een voorbeeldfunctie.”

Mulder stelde in november 2011 schriftelijke vragen. Eind vorige week antwoordde het college dat Amsterdam 120 leegstaande panden in eigendom heeft. De leegstand bedraagt daarmee ongeveer tien procent van het bezit. Negentig van die 120 leegstaande panden zijn in handen van stadsdelen. Mulder concludeert dat bij een groot deel van deze panden op korte termijn nog wel iets gaat gebeuren. “Maar bij meer dan twintig gemeentelijke panden is dat niet zo. Kantoren staan leeg en niemand kan bij benadering aangeven voor hoe lang.”

Wethouder Grondzaken Maarten van Poelgeest, ooit zelf kraker, heeft zijn visie uiteengezet in een brief aan de raad. ‘Er zijn diverse redenen waarom sprake is van leegstand en waarom niet altijd kraakwacht wordt ingezet,’ schrijft hij.

Mulder is daar echter niet tevreden mee. Het eerste argument van Van Poelgeest luidt: ‘Er is sprake van frictieleegstand, de periode tussen twee huurders in.’ Volgens Mulder is dat niet te verdedigen als die periode te lang is.

Verder kan het zijn dat een pand wordt verbouwd of dat binnenkort aan een verbouwing wordt begonnen, schrijft Van Poelgeest. Soms ‘is sprake van (her-)ontwikkeling waardoor om strategische redenen niet opnieuw wordt verhuurd’. Sommige van de panden worden volgens de gemeente ‘al op een andere manier ingezet’ en in een aantal gevallen ‘betreft de leegstand slechts een deel van een pand, zoals een berging’.

Mulder: “Ik ben wel een beetje geschrokken van het feit dat gemeente bij sommige panden geen idee heeft wat ze ermee gaat doen.” Als voorbeeld geldt het schoolgebouw Archimedesplantsoen 100. Daarvan stelt de gemeente: ‘Dependance staat leeg; nog geen plan.’ Antikraak: ‘niet bekend’, en het tijdstip waarop het weer in gebruik wordt genomen: ‘niet bekend’. Mauritskade 98: ‘Kantoorfunctie; op zoek naar nieuwe huurder, weer in gebruik: niet bekend.’

Mulder wil dat de gemeente maatregelen treft om haar leegstaande kantoren om te bouwen tot woningen. Dat gebeurt al met commerciële panden, onder meer door het bevorderen van het wijzigen van bestemmingsplannen.

Het is bovendien sinds kort ook goed mogelijk, stelt Mulder, kantoren tijdelijk om te bouwen. “In andere steden gebeurt het al. Kantoren worden met investeringen voor een jaar of vijf geschikt gemaakt als huis voor studenten.”

‘Dit is bedenkelijk, want de gemeente heeft een voorbeeldfunctie’

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Lege kantoren, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s