IJburg 2: bewoner bepaalt

IJburg 2 is een nieuw stuk stad dat nog een tabula rasa is, een onbeschreven blad. Dit biedt de mogelijkheid om meer vrijheden toe te staan dan elders. Hiervoor stellen wij het volgende voor.:
– Uit eerdere initiatieven m.b.t. collectief particulier opdrachtgeverschap blijkt dat de gemiddelde particulier zo’n 10.000 euro spaargeld heeft dat hij kan besteden. Mensen die een kavel afnemen, willen wij vragen een voorinvestering te doen van een dergelijke omvang, waarbij zij voorts zeggenschap krijgen over de feitelijke inrichting van het eiland. Let wel: ik heb het hier dus niet over inspraak maar over zeggenschap. Bijvoorbeeld hoe de wegen lopen. Je maakt hiermee investeringscapaciteit voor de stad los die anders niet loskomt via de traditionele methoden van financiering.
– Onderdeel van de zeggenschap is: er is een verbindingsweg die de auto leidt tot een verzamelpunt voor een aantal kavels. De langzaamverkeersverbindingen (fiets, voet) regelen mensen zelf – als er maar recht van overpad is. Dit verkleint de kosten voor bouw en woonrijpmaken, vergroot de investeringen die mensen zelf moeten doen, maar kan ook aanleiding zijn de grondprijs wat lager vast te stellen (immers, er hoeven ook minder kosten gemaakt te worden, deze verschuiven naar de particulier)
– Onderdeel hiervan: de openbare ruimte uitgeven in een VVE-constructie (een vereniging van eigenaren). Er zijn enkele plekken in Amsterdam waar in gedoogconstructie de bewoners zelf zeggenschap hebben over openbare ruimte, zowel inrichting als beheer. Dit werkt goed, vergroot enorm de betrokkenheid van de bewoners bij de omgeving, en verkleint de inspanning van de gemeente. In Westerpark is het officieel geregeld bij een locatie via een VVE. Dit biedt voor IJburg 2 een uitstekende mogelijkheid!
– Maximale vrijheid m.b.t aantallen woningen per kavel, en aantal kavels per woning. Dit klinkt logisch, maar is nu niet de praktijk. Het biedt de flexibiliteit die mensen op de bestaande woningmarkt en locaties missen. Bv als ik een enorme tuin wil maar een relatief klein huis: koop ik twee of drie kavels. Wil ik met m’n broer een twee onder eenkapper? Koop ik een enkele kavel en bouw ik daar twee huizen. Wil ik dat mijn ouders uit Groningen kunnen logeren? Bouw ik een extra huisje die ik in de tussentijd verhuur als bed en breakfast. De flexibiliteit geldt zowel voor de mate van bebouwing als de functionaliteit. Wonen op de ene kavel en een cafe met terras aan het water van het IJmeer beginnen op de aanpalende kavel – wij willen het mogelijk maken!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s