Amsterdams akkoord voor de doorstroming

Persbericht doorstroming

 

Het hele initiatiefvoorstel

 

Bijlage met cijfers

De doorstroming op de woningmarkt verslechtert. Uit cijfers van statistisch bureau O+S blijkt dat het met name voor huurders moeilijker is geworden hun verhuisplannen te realiseren: de verdeling van verhuiskansen is ongelijk en deze ongelijkheid is groter geworden. Binnen de huursector zijn mensen met lage inkomens oververtegenwoordigd

Deze problemen verergeren door twee kabinetsmaatregelen:
– Ten eerste de aangescherpte eisen voor hypotheekverstrekking. Door deze eisen wordt het mensen met een modaal inkomen verboden een hypotheek af te sluiten met maandlasten van 600 euro, terwijl zij wel een huurwoning van 625 euro huur per maand mogen huren.
– Ten tweede de extra ‘huurpunten’ die Donner oplegt. Hierdoor worden de huren, als je doorstroomt, verhoogt met 120 euro. Een straf op doorstroming die gaat gelden voor 75.000 woningen (27% van de sociale huurvoorraad).

Samen met Hans Weevers heb ik een voorstel voor oplossingen voor de doorstroming ingediend. Er moet een Amsterdams akkoord voor de doorstroming komen. Samen met woningcorporaties, particuliere verhuurders, institutionele beleggers én met het Rijk moet het gemeentebestuur over vijf zaken afspraken maken.

Deze punten zijn:
1. De overdrachtsbelasting zou permanent verlaagd moeten worden om de gevolgen van de aanscherping van de hypotheekeisen te compenseren en er zouden voor de Amsterdamse markt andere, soepeler hypotheekeisen moeten gelden dan in andere woningmarktgebieden.
2. De hogere huren die Donner mogelijk maakt moeten gebruik worden voor mensen die nu met een te hoog inkomen in een sociale huurwoning zitten (‘scheefwoners’).
3. Er moet een transparant woningverdeelsysteem voor de categorie inkomens tussen 33.000 en +/- 45.000 euro komen. Woningcorporaties lopen het risico op boetes van Europa als zij deze groep huisvesten, waardoor deze groep te rijk is om te huren en te arm om te kopen. Amsterdam zou een voorbeeld moeten nemen aan het Utrechtse model, waarbij deze groep zich nog wel in kan schrijven voor woningverdeelsysteem woningnet, wat Amsterdamse corporaties onmogelijk hebben gemaakt.
4. Er moet een combinatie van koop en huur komen. Analoog aan de Hilversumse corporatie Dudoc wonen bieden woningcorporaties de woningen die zij verkopen niet tegen de marktprijs aan, maar tegen een lagere prijs, zodat deze betaalbaar wordt voor middeninkomens en het gat tussen huur en koop minder groot wordt. De koper verwerft slechts een deel van de woning – het overige blijft eigendom van de woningcorporatie en kan de koper verwerven als zijn inkomen (verder) stijgt.
5. De grens waarvoor de afspraken over woonruimteverdeling gelden moet verhoogd worden naar 625 euro en uitgebreid worden met de groep van lage middeninkomens.

Donner verhoogt de huren met 120 euro. Wij zijn tegen deze maatregel, maar als deze doorgaat, vinden wij dat deze woningen ten goede moeten komen aan mensen met lage middeninkomens. We moeten voorkomen dat de huren van deze woningen geliberaliseerd worden, waardoor zij de pan uitvliegen en alleen nog bereikbaar zijn voor hele hoge inkomens.

1 reactie

Opgeslagen onder Zonder categorie

Een Reactie op “Amsterdams akkoord voor de doorstroming

  1. Pingback: MulderMail! | Website van Michiel Mulder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s