Van der Pekbuurt

Afgelopen maandag heb ik met enkele bewoners gesproken in de Van der Pekbuurt. Zij hadden mij benaderd naar aanleiding van de schriftelijke vragen die ik had gesteld aangaande sloop- en renovatie activiteiten van woningcorporatie Ymere op verschillende plekken. De gang van zaken in de Van der Pekbuurt lijkt sterk op de verhalen van bewoners in andere projecten.

Wat vertelden de bewoners?

De Van der Pekbuurt is in 1919 door Wibaut en Keppler gebouwd aan de noordelijke IJoever en is van interessante cultuur-historische waarde als het gaat om de sociale woningbouw in Amsterdam.
In de van der Pekbuurt is hetzelfde bureau Fugro dat oa bij de Palmgracht in de arm is genomen door Ymere gevraagd de fundering te onderzoeken. Dit resulteert in een zeer dik rapport met verschillende investeringsscenario’s en gevolgen voor de fundering. Echte conclusies worden niet getrokken in het rapport, maar het speelt een rol in de communicatie richting bewoners over de staat van de fundering. Bewoners kregen pas na 4 jaar hierom vragen het rapport.
De woningcorporatie stelt dat 1.500 van de woningen in de Van der Pekbuurt niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Eerder is besloten tot een renovatie pandsgewijs: dus pand voor pand als uitkomst van een onderhandeling – Ymere had liever bloksgewijs gedaan. Er was een sociaal plan afgesproken waarbij mensen terug konden keren in hun eigen woning in de vorm van een keuze of je wilde blijven of niet.
De twee ‘voorbeeldblokken’ die dienden als een soort test zijn
Rond 2009 heeft Ymere echter gesteld dat zij niet langer hun afspraken kunnen nakomen ivm de financiele situatie en vanwege de staat van de fundering. Sindsdien zitten bewoners en ook ondernemers in onzekerheid. Als bewoners doorvragen krijgen ze niet alle informatie die er is. Men wordt wel een op een gevraagd voor een gesprek  naar hun woonwens. Men heeft veel wantrouwen tov deze gesprekken – men wordt bv gevraagd of men groter zou willen wonen. Men leest dan terug in voorlichtingsblad van Ymere met conclusies uit uit het onderzoek van deze zgn. tafelgesprekken dat ‘een meerderheid van de bewoners ontevreden is’ over hun woonsituatie waarvan men meent dat dit uit de vraagstelling volgt waarbij niet de consequenties van bv groter wonen worden verteld nl hogere huur.
Men leest tegelijkertijd in eenzelfde blad dat Ymere 50% sociale huur wil terugbouwen – waaruit men vermoed dat voor veel mensen geen terugkeer mogelijk is in plannen van Ymere want overgrote meerderheid in Van der Pekbuurt heeft minimuminkomen. Terwijl van officiele plannen niets vernomen wordt wordt wel op een andere voorlichtingsbijeenkomst door een bestuurder van Ymere gesteld ‘dat die huisjes natuurlijk plat moeten’. Tegelijkertijd wordt men uitgenodigd te ‘dromen over de buurt’ op een andere voorlichtingsbijeenkomst maar men voelt zich niet geroepen te dromen over een buurt waar men zich niet meer welkom voelt door de woningcorporatie vanwege de uitlatingen over sloop en de percentages sociaal die genoemd worden. Bij een voorlichtingsbijeenkomst was het antwoord op de vraag wat er moet gebeuren met de huidige bewoners: ‘Daar moeten we vanaf’.
Uiteindelijk is in 2010 een mediationtraject gestart met Ymere, de bewoners en stadsdeelbestuurder Kees Diepeveen, die bekend staat als een zeer redelijk mens. Zelfs daar komt men niet uit – de bewonersvereniging  wordt aangesproken als  ‘actiegroepje’.
Inmiddels neemt in de buurt de tijdelijke bewoning toe. In weerwil van de officiele uitlatingen constateren bewoners dat dit ook gebeurt in het gedeelte van de Van der Pekbuurt dat pas over een paar jaar aan de beurt is. ook constateert men in die delen leegstand. Een huis op de hoek van de Hagedoornweg en de Muurbloemstraat staat al een half jaar leeg. Bij een huis in de Silenestraat is sprake van een tijdelijk contract.
Men is bang dat op deze manier het proces van verelendung zelf de uitkomst bepaald.

Tot zover de berichten van de bewoners.

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Van der Pekbuurt

  1. Pingback: Van de Pek buurt | Website van Michiel Mulder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s