Dam-demonstratie Syriers in raad

Afgelopen zaterdag was er een demonstratie van Syriers op de Dam tegen het geweld van de Syrische overheid tegen de demonstranten aldaar. In tegenstelling tot de demonstraties in Syrie werd er op De Dam door mannen en vrouwen gescheiden gedemonstreerd. Daarover hadden reeds velen hun verbazing en verontwaardiging uitgesproken en zo ook de PvdA fractie vandaag in de gemeenteraad, waar wij mondelinge vragen stelden bij monde van onze woordvoerder Geke van Velzen. Onze mondelinge vragen gingen echter niet daarover maar over iets anders.

Bij de demonstratie werden namelijk spandoeken omhoog gehouden met Arabische teksten. Bij demonstraties worden altijd leuzen die strafbaar zijn, bijvoorbeeld waar deze oproepen tot geweld, normaal gesproken verwijderd door de politie. Onze fractie vroeg ons af of dat in dit geval ook gebeurd was en of de politie de moeite neemt spandoeken in het Arabisch te vertalen en aldus te interpreteren. Wij hadden als PvdA alvast een arabist in de arm genomen die ons had verteld dat een van de teksten op de spandoeken luidde: ‘O legers van de Moslims, steun de overwinning van deze religie!’

Uit het antwoord van de burgemeester bleek dat dat inderdaad het geval was. Er was een beambte die Arabisch spreekt langsgegaan en deze had geconcludeerd dat de teksten niet strafbaar waren.

In een aanvullende mondelinge vraag wees Emre Ünver erop dat de interpretatie van de uitspraak ‘O legers van de Moslims, steun de overwinning van deze religie!’ voor meerdere interpretatie vatbaar is. Het hangt sterk af van de context.

Aan de ene kant is de meerderheid die dit vreedzaam interpreteert en ziet als een oproep om als een goed mens te leven en op deze wijze een voorbeeld te zijn voor anderen.
Er zijn echter ook stromingen die de uitspraak letterlijk interpreteren en zien als een oproep tot een echte fysieke strijd. In deze laatste context is het dus een oproep tot geweld, die strafbaar is.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s