Huizenmarkt Amsterdam vs. Nederland – Recente cijfers

Vandaag heeft het CBS de cijfers gepubliceerd van de ontwikkeling van de huizenprijs en het aantal transacties over de maand februari. Wat voor beeld geeft dat voor Amsterdam?

Dat beeld is niet heel eenduidig. Jaar op jaar is er nog sprake van een stijging: de huizenprijzen liggen in februari 2011 1,5% hoger dan in februari 2010. Zo gemeten is er dus al drie maanden sprake van een stijging, zij het in februari iets minder hard dan in januari, toen de huizenprijzen met 5% stegen in Amsterdam (j-o-j). Maar op maandbasis is er weer sprake van een lichte daling: de huizenprijzen liggen 0,5% lager in februari dan in januari.

Vergeleken met de rest van het land gaat het echter nog steeds erg goed in Amsterdam. Landelijk zakken de huizenprijzen in februari verder weg, ook jaar-op-jaar. De daling is met 1,5% groter in februari dan in janurari. In februari 2009 begonnen de huizenprijzen in Nederland te dalen onder invloed van de recessie en sindsdien zijn ze nog boven de nullijn uitgekomen (jo-j). Dit terwijl de huizenprijzen in Amsterdam sinds juni 2010 weer stijgen (j-o-j), met als enige uitzondering oktober en november.

Toch liggen ook in Amsterdam de prijzen nog steeds onder het niveau van voor de crisis. Maar het verschil is minder groot dan landelijk. In februari liggen de huizenprijzen in Amsterdam 7% lager dan op de top, landelijk is dit 8,5% lager.

Belangrijke factor op de woningmarkt is ook het aantal transacties: hoeveel huizen wisselen van eigenaar? Daar blijkt het grootste deel van de vraaguitval terecht te komen. Amsterdam vertoont hier een vrijwel identiek patroon als landelijk, maar ook hier doet Amsterdam het beter. Het aantal transacties ligt in de eerste twee maanden van dit jaar 27% lager dan drie jaar geleden (voor de crisis). Landelijk is dit 35% lager.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s