Particuliere erfpacht – Aangenomen moties Amsterdamse gemeenteraad

Hieronder vindt u de drie moties van mijn hand die gisteren in de Amsterdamse gemeenteraad zijn aangenomen over particuliere erfpacht. Doordat banken hebben besloten geen hypotheek te verstrekken voor huizen op grond in particuliere erfpacht zijn meer dan 100.000 woningen in Nederland onverkoopbaar geworden. In Amsterdam heeft de gemeente op initiatief van de PvdA afspraken gemaakt met banken die inhouden dat de gemeente probeert de grond te verwerven (over gemeentelijke erfpacht doen banken niet moeilijk) en als dat niet lukt hebben de banken beloofd een hypotheek te verstrekken. Met de volgende moties voegen we daar een hoofdstuk aan toe:

– Er komt een meldpunt geweigerde hypotheken. Heeft u dus gemerkt dat banken zich niet aan de afspraken houden, dan kunt u dit melden, hierdoor is de gemeente in staat de banken te houden aan de afspraken.

– De Amsterdamse gemeenteraad verzoekt met de tweede motie de AFM actie te ondernemen in de markt voor particuliere erfpacht, door meer transparantie aan te brengen in de markt, bijvoorbeeld door een onderzoek naar aard en omvang van de door de banken vermeende problemen met particuliere erfpacht, een openbare lijst met erfverpachters van goede naam en faam of het instellen van een keurmerk.

– De derde motie moet een oplossing bieden voor de situatie dat de bestemming in het erfpachtcontract afwijkt van het bestemmingsplan. In dit geval kan aankoop door de gemeente toch mogelijk gemaakt worden door de procedure van bestemmingswijziging gelijk op te laten lopen met de procedure van aankoop van de grond.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Particuliere erfpacht, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s