Lol belasting

Eerder diende ik een motie in om een aantal boten die m.i. ten onrechte voor vermakelijksretributie (leuk woord voor galgje) werden aangeslagen te ontzien, zoals de Pannenkoekenboot en de Supperclub. Het gaat om boten die alleen gebruik maken van de doorgaande vaarroutes als het IJ. Boten uit Zaandam hoeven daar ook geen vermakelijkheidsretributie voor te betalen, vandaar. Zie hier de oude motie: klik. Uitvoering van de motie werd door het college met juridische argumenten tegengehouden.

Vandaag besteed Telegraaf er aandacht aan. De boten hebben namelijk een rechtszaak gewonnen. De juridische argumenten zijn dus niet zo steekhoudend als het college dacht:

Lolbelasting’ voor rederijen moet van tafel;
Raad neigt naar meerderheid:
door Richard van de Crommert

Er gaat mogelijk een streep door de gemeentelijke vermakelijkheidsretributie, een belasting die rederijen per passagier moeten betalen als ze door de Amsterdamse grachten en het IJ willen varen. Een meerderheid van de raad neigt ernaar de ‘oneerlijke’ heffing af te schaffen. Bij de VVD en het CDA is men duidelijk: afschaffen die belasting.

Ook de PvdA lijkt ervan overtuigd dat de vermakelijkheidsretributie, de kleinste belasting van Amsterdam, een overbodige heffing is. Raadslid Michiel Mulder, die de heffing vorig jaar al aan de kaak stelde, is helder.

“Ik ben er nog steeds voor om de belasting af te schaffen”, zegt hij. Vorig jaar diende hij een motie in die voor afschaffing pleitte, maar die werd door het stadsbestuur afgedaan als juridisch onhaalbaar. Die houding gaat overboord nu de rechter vorige week heeft bepaald dat de gemeente 1,3 miljoen euro belasting moet terugstorten aan drie rederijen. Rederijen moeten per passagier ongeveer 60 cent vermakelijkheidsretributie aan de gemeente afdragen. Maar de handhaving daarop laat nogal te wensen over. Het aantal ondernemers dat deze heffing betaalt ligt tussen de 37 en de 40, terwijl ongeveer honderd reders die heffing zouden moeten betalen. Met de heffing wordt jaarlijks circa 1,6 miljoen euro opgehaald. Daarmee worden kademuren onderhouden. Het bedrag is goed voor 0,45 procent van de jaarlijkse belastingopbrengsten in de hoofdstad.

Binnenharken
Werner Toonk van de VVD zet grote vraagtekens bij de belasting. “Dit is in de jaren negentig bedacht door een ambtenaar die een nieuwe manier zocht hoe de stad extra kon binnenharken. Maar het is niet houdbaar meer. Alle andere rederijen lijken zich nu ook te gaan melden. Het is misschien even slikken voor de gemeente, maar het is beter dat er een streep door gaat.”

Arco Verburg van de PvdA zegt: “Wij willen gelijke monniken, gelijke kappen. We willen van het college dan ook snel een oplossing horen voor de nu ontstane situatie.”

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s