Daarom: IJburg 2.

Wij zijn voor de aanleg van IJburg 2. Niet het oude ‘grote’ plan ineens, maar in een meer gefaseerde aanleg. Voor de aanleg van moeten eilanden opgespoten worden. Als we dat doen in 45 hectare per keer, zijn de initiele investeringskosten 120 miljoen euro. Dat is minder dan bouwrijpmaken van het nabijgelegen Zeeburgereiland kost. Dit is namelijk 150 miljoen euro, omdat er veel vervuild slib ligt en dergelijke. IJburg 2 kan uiteindelijk een positief saldo in de grondexploitatie opleveren.

Bovendien willen we IJburg 2 niet in te  hoge dichtheden ontwikkelen. Dus niet teveel appartementen, maar ook veel grondgebonden woningen met een tuin, woningen aan het water of op het water, woningen in particulier opdrachtgeverschap: zodat Amsterdammers zelf hun woning kunnen ontwerpen.

Een andere voorwaarde is dat de risico’s goed gedekt kunnen worden binnen het vereveningsfonds.

Naast de kansen die er liggen van het creëren van een woningmarkt die biedt wat consumenten willen, is ontwikkeling van Ijburg 2 van belang is voor IJburg 1: veel voorzieningen zouden op het ‘Centrumeiland’ van Ijburg 2 terecht komen. Zonder deze ontwikkeling blijven de Ijburgers die er nu al wonen verstoken van deze voorzieningen.

Ontwikkeling van IJburg 2 op dit moment is ook van belang omdat het bestemmingsplan afloopt in 2015. Als we niet beginnen voor die tijd moet er een heel nieuw bestemmingsplan komen. Terwijl het huidige bestemmingsplan al veel bloed, zweet en tranen heeft gekost: eerder versies strandden bij de Raad van State op Europese regels. Een nieuwe rechter zal bij een nieuw bestemmingsplan rekening houden met de performance op het oude bestemmingsplan: als gemeente dan niks heeft gedaan omdat te realiseren is er een grote kans dat het niet lukt nieuw een evt. nieuwe bestemmingsplan te maken. Van uitstel kan dit geval afstel komen.

Daarom: IJburg 2!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s