Particulier erfpacht voorstel aanvaard door raad

6 reacties

Opgeslagen onder Particuliere erfpacht, Politiek

6 Reacties op “Particulier erfpacht voorstel aanvaard door raad

 1. Carolijn Schoofs

  Beste Michiel,
  Begrijp ik hieruit dat als oplossing geldt: banken financieren (in de meeste gevallen) weer? Dit stelt nog niet gerust. Hoe zit het met de gemeente die de erfpacht eventueel overkoopt?

  Met vriendelijke groet,
  Carolijn

 2. geweldig hoor, hoe de pvda mensen financieel de nek omdraaid en vervolgens de “helpende” hand toesteekt! wees trots op u zelf… je kan ook gewoon die ordinaire geldklopperij zelf afschaffen dan doen particulieren het ook niet meer… het is trouwens van orgine een particuliere heffing die door overheid misbruikt wordt

 3. Piet van Buuren

  Beste mijnheer Mulder,

  Onze VVE heeft kennis genomen van het besluit. Eerder hebt u aangegeven dat met het akkoord “het werk nog niet af is”. U gaf aan dat u van plan was de Minister te verzoeken de “restgevallen” (waar de erfverpachter niet aan een huiseigenaar of aan de gemeente wilt verkopen) onder onafhankelijk toezicht van bijvoorbeeld de AFM te willen brengen.
  Wij juichen dat plan toe. Kunt u ons aangeven wanneer uw brief is uitgegaan/ uitgaat?

  Groeten Piet van Buuren

 4. Rob Patmore

  Mijnheer Mulder,

  Ik kan me volledig vinden in verzoeken tot instellen van onafhankelijk toezicht.. Het belang van zo’n verzoek tot toezicht is groot. De Minister heeft vorige week immers gemeld dat er in Nederland 8.078 percelen zijn met particuliere erfpacht. Onder elk perceel kunnen veel meer huiseigenaren vallen. Onder ons perceel vallen bijvoorbeeld 10 appartementen. Voorzichtig schattend zou het wel eens zo kunnen zijn dat er zeker 40.000 of meer huiseigenaren zijn die nu getroffen zijn. Zo’n 10% daarvan bevindt zich in Amsterdam. 90% valt buiten uw akkoord. Toezicht kan voor die 90% uitkomst bieden, net als voor de Amsterdamse gevallen waar de erfverpachter niet wil verkopen.
  Mogen wij op uw hulp rekenen in de vorm van een verzoek aan de Minister tot toezicht?

  Groet Rob Patmore

 5. De banken moeten wat mij betreft wettelijk gedwongen worden om elk dossier apart te beoordelen. Elke situatie is anders, de ene koper heeft eigen vermogen, de andere gaat voor een volledige financiering. Erfpachtovereenkomsten verschillen sterk inhoudelijk.

  Niet alle particulieren organisaties die grond in erfpacht hebben uitgegeven kun je vergelijken met clubs die erfpacht uitgeven voor bv een tussenwoning van 130.000 euro.( de woning en grond is dan vaak aangekocht door een beleggingsmaatschappij op een executieveiling) Dit zijn de wurgcontracten die mensen tekenen omdat ze (agv de krdietcrisis) niet meer kunnen lenen.
  Net als die recreatiewoningen die in het verleden zijn gefinancierd. Daar zit het probleem. Nu hoor ik van hypotheekadviseurs dat veel banken meteen nee zeggen tegen particuliere erfpacht. Ze vergeten dan dat huiseigenaren met erfpacht ernstig in de problemen kunnen komen als ze reeds een andere woning hebben gekocht.

 6. sabine

  Dear Mr. Mulder,

  I bought a house in Amsterdam 2009 – on particulier erfpacht. Do I understand correctly that the issue with the banks is solved so I COULD sell my house again?

  best

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s