Bas Heijne

Wat was dat eigenlijk een rare column van Bas Heijne: http://weblogs.nrc.nl/heijne/2010/06/26/etterbakken-en-zielepoten/

Het begint met een aanklacht tegen mijn ‘ijdele’ aanklacht tegen de homo-uitspraken van Ratelband indertijd (klik hier) om vervolgens van alle hetero’s die opkomen voor homorechten (van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfson tot Ahmed Marcouch) hun goede bedoelingen in twijfel te trekken.

Dat is gek. In Amsterdam is de gehele gemeenteraad akkoord gegaan met het actieplan van het stadsbestuur om discriminatie van homo’s onder andere met ‘gay-straight-aliances’ tegen te gaan, een pleidooi dat onlangs nog herhaald werd door Frank van Dalen in zijn rol als voorzitter van ProGay. Het alternatief is dat de enigen die zich inzetten tegen discriminatie van homo’s de homo’s zelf zijn. Zou dat soms werken?

En hier is het dat ik maar ’s pathetisch wordt. Vroeger was ik een verwoed stotteraar. Zou ik daar overheen zijn gekomen als ik alleen steun had gehad van de stotteraars? Dat waren er op mijn basisschool welgeteld nul. Een juf die je steunt, zorgt dat je aan het woord kan/durft te komen, mede-leerlingen die je helpen i.p.v. uitlachen, is er zonder dat emancipatie mogelijk voor een stotteraar? Ik denk het niet. Net zo goed als vrouwen-emancipatie niet mogelijk is zonder de emancipatie van de man en homo-emancipatie niet mogelijk is zonder de hetero.

Komen deze pogingen hier en daar wat onbeholpen en knullig over? Wellicht. Het is niet eenvoudig een mal te bedenken voor zoiets als ‘gay-straight-aliances’. Maar het zou goed zijn als bedrijven en maatschappelijke organisaties zich expliciet uitspreken en hiernaar handelen, intern en extern. Uit een nog vrij recent rapport blijkt dat in Amsterdam de aanpak van discriminatie van en geweld tegen homo’s onder andere stroperig verloopt doordat instellingen onvoldoende meewerken en onvoldoende oog hebben hiervoor. In dit rapport staat dat in Amsterdam 21% van de homosexuele jongens veelvuldig te maken krijgt met verbaal geweld. Dit terwijl 28% van de leraren grappen maakt over homosexualiteit (Zie verder hier) Denkt Bas Heijne soms dat het een niets met het ander te maken heeft?

Natuurlijk is het niet dé (enige) oplossing. Natuurlijk moeten hate crimes strenger worden aangepakt, om maar iets te noemen (hebben we in Amsterdam in elk geval afgesproken). Maar dat betekent niet dat de hetero’s maar zwijgend aan de kant moeten gaan staan en denken:  het zal mij een zorg zijn. Ik heb ook nog nooit een homo gesproken die dat een goed idee vindt.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s