Particulier erfpacht – een update

Beste mensen met een woning op partriculier erfpacht,

Dank voor alle mails en reacties op deze site en terecht vraagt u hoe het er nu mee staat.

Als bekend heb ik een voorstel ingediend in de gemeenteraad én wil ik een gesprek organiseren met de banken. Het eerste beoogt dat de grond in plaats van in particuliere erfpacht uitgegeven, in gemeentelijke erfpacht wordt uitgegeven. De banken verstrekken dan nog wél een hypotheek. Het tweede beoogt de banken tot het inzicht te krijgen hun policy bij te stellen, zodat voor woningen op particuliere erfpacht gewoon een hypotheek verstrekt wordt.

Mijn voorstel met betrekking tot grondaankoop door de gemeente wacht op de vorming van een nieuw gemeentebestuur in Amsterdam. Het demissionaire college van B&W wil alleen de lopende zaken afhandelen. De ambtenaren van de gemeente zijn wel reeds bezig een ‘bestuurlijke reactie’ op te stellen: deze is nodig voor een raadsbehandeling. Zodra een nieuwe college van B&W is gevormd, kunnen we dus over gaan tot raadsbehandeling van mijn voorstel.

De organisatie van het gesprek met de banken dat ik zelf ter hand wilde nemen verliep niet gunstig. Daarom heb ik de hulp ingeroepen van wethouder Van Poelgeest (woningbouw & grondzaken). Hij is nu, met zijn mensen, bezig met een gesprek in de ambtswoning van de burgermeester, een zgn. ‘ambtswoninggesprek’. De gegevens van gedupeerden die mij benaderd hebben zal ik overdragen aan degene die dat organiseerd.

Tot zover!

Met vriendelijke groet,

Michiel.

33 reacties

Opgeslagen onder Particuliere erfpacht, Politiek

33 Reacties op “Particulier erfpacht – een update

 1. Geachte heer Mulder, Hoe gaat de gemeente de grond in bezit krijgen? Wordt de eigenaar onteigend?
  Erfpacht is een privaatrechtelijke overeenkomst die al sinds de Romeinse tijd bestaat. De Amsterdamse overheid misbruikt juist die privaatrechtelijke situatie en heft hiermee op onredelijke gronden een belasting die niet voor iedereen is. Het zou juist beter zijn als de gemeente Amsterdam alle in erfpacht uitgegeven grond verkoopt aan de eigenaren van de opstallen. Daarmee haal je de angel uit de particuliere erfpacht want die kan alleen maar overleven omdat Amsterdam 90% op gemeentelijke erfpacht staat. Daarop liften de particuliere erfpachters mee en de inwoners van Amsterdam worden straks niet meer financieel uitgezogen zoals nu gebeurt.

  Met vriendelijke groet,

  Niels van den Berg
  Vereniging Expat Rentals Amsterdam
  Voorzitter

 2. Marieke

  Beste Michiel,

  Dank voor het feit dat je je hier hard voor maakt. Ik heb zelf in augustus 2008, vlak voor het uitbreken van de crisis, een gerenoveerd appartement in Zeeburg gekocht onder particuliere erfpacht. Er is via de notairs een apart contract gesloten mbt die erfpacht, waar alle wettelijke bepalingen zoals die ook voor de gemeente gelden, instaan. Ik heb me toen uitgebreid laten informeren, oa door mijn makelaar en hypotheekadviseur, en zij hebben mij toen verzekerd dat het juridisch geen enkel verschil maakte en ik hier niet mee in de problemen kon komen. Ik was dan ook zeer verrast toen ik het bericht hoorde. Bij navraag bij de makelaar en hypotheekadviseur bleek dat zij, en niemand binnen de branche, dit hadden aan zien komen en het bovendien onzinnig is, omdat er meestal een goed en duidelijk erfpachtcontract is. Zij hebben ook bij de banken geinformeerd en een aantal banken, oa Fortis, vindt het geen probleem. Oa de Rabobank, mijn hypotheekverstrekker die ik vóór de crisis nergens over gehoord heb, schijnt nu woningen op particuliere erfpacht te weigeren.
  Ik maak me nog steeds flinke zorgen over de situatie, omdat ik toch wel van plan was mijn woning over 2-3 jaar weer te verkopen. Ik hoop dat er een oplossing komt! Al is het alleen maar de verplichting dat er een notariële akte komt zoals bij mij, waarin de erfpachtbepalingen en -regels van de gemeente worden gebruikt.
  Ik wacht de ontwikkelingen af!

 3. Geachte heer Mulder,

  Ons advocatenkantoor is bij uitstek gespecialiseerd in erfpachtvraagstukken. Wij adviseren en procederen namens vrijwel alle grote belangenorganisaties voor erfpachters. Mocht er behoefte aan zijn om op juridisch vlak vrijblijvend van gedachten te wisselen over particuliere erfpacht dan zijn wij van harte bereid mee te denken. Ook wij zien dat mensen in de problemen komen door de opstelling van de banken.

  Met vriendelijke groet,
  Jeroen Corten
  Corten De Geer Advocaten

 4. Linda

  Beste Michiel,

  Ik vertrek binnen een jaar naar het buitenland en wil daarom mijn appartement verkopen. Ook mijn appartement heeft particuliere erfpacht en is daarom blijkbaar onverkoopbaar. Als de vooruitzichten niet verbeteren, betekent dit dat ik mijn woning moet verhuren (waarvoor ik ook toestemming van mijn hypotheekverstrekker nodig heb, die ongetwijfeld ook niet verleend wordt) wat ik niet kostendekkend kan doen omdat ik geen hypotheekrenteaftrek meer heb. Maar verkopen kan dus niet! Dit wordt een strop!

  Ik begrijp werkelijk niet waarom banken dit niet willen financieren. De particuliere erfpachtvoorwaarden zijn exact gelijk aan die van de gemeente amsterdam, alleen betaal je aan een particulier. Die particulier heeft zelf geen vrijheid om wat dan ook te veranderen op een andere wijze dan de gemeente kan/zou doen. Blijft over de mogelijkheid dat de particulier failliet zou gaan maar ook dat doet toch niets af aan de zekerheden voor de hypotheekverstrekker? De grond wordt dan toch gewoon door de curator verkocht waarop ik mijn canon aan een andere particulier moet betalen? Dat heeft totaal geen impact op zekerheden voor de bank!

  Maar goed, ondanks dat spreken met banken een goed idee is, zal dat op korte termijn waarschijnlijk geen oplossing geven.
  Nou hoorde ik dat in andere Europese landen, bijvoorbeeld het VK, het heel gebruikelijk is om woningen met particuliere erfpacht de financieren. Is er niet een mogelijkheid om hypotheken te verkrijgen via buitenlandse banken met een vestiging in Nederland? Bijvoorbeeld RBS, of Lloyds? Weet iemand daar meer over?

  Ik krijg het idee dat er best veel hypotheken door particuliere erfpacht problematiek nu geen doorgang vinden. Indien buitenlandse banken mogelijkheden bieden moeten de NL banken de consequenties van hun weigering goed overdenken!
  Buitenlandse banken hebben regelmatig voorwaarden die voordeliger zijn dus als we nu gedwongen proeven aan voordelen van buitenlandse banken, verliezen de NL banken misschien wel voorgoed een aanzienlijk marktaandeel!

  Groeten Linda

 5. Beste Linda,

  Als je je eigen woning wilt verhuren in Amsterdam omdat je deze niet kan verkopen krijg je nog veel meer problemen. Niet zo zeer met de hypotheekverstrekker maar wel met de Dienst Wonen, Huurcommissie en Huurteams. Ik zou dat maar niet doen. De PvdA wilde een “short stay” huur beleid en het resultaat is nu dat alle particuliere verhuur actief met enorme boetes aan de verhuurder bestreden wordt. Bovendien krijg je een huurder er nooit meer uit en wordt de huurder actief benaderd om vooral naar de huurcommissie te gaan om huurverlaging te krijgen. Geheel tegen alle EU regels in mag je op deze wijze als verhuurder opdraaien voor het sociale beleid van Amsterdam. Dat gaat je maandelijks honderden euro’s kosten omdat huur bijna nooit kostendekkend is. Bovendien is dan je huis echt onverkoopbaar omdat er een huurder in zit.

  • Linda

   Beste Niels,
   Dank voor je reactie. Op basis waarvan worden particuliere verhuurders beboet? Geldt dat ook voor verhuur van 1e woning?

   Helaas is niet verhuren voor mij geen alternatief aangezien ik naar het buitenland ga en een hypotheek moet betalen.. Zonder huurinkomsten maar met hypotheeklasten ga ik failliet. Wat overigens een bijzondere situatie zou opleveren omdat mijn woning dan verkocht moet worden maar niemand hem met hypotheek kan kopen..

   • Beste Linda,

    Je mag niet kortdurend verhuren dat is woning onttrekking. Als je een woning hebt met < 142 punten (bijna alle woningen in Amsterdam) mag je ook niet de huurprijs bepalen.
    Bij minder dan 121.5 punten mag je helemaal niet verhuren, dan moet de woning via het woningdistributie systeem voor een idioot lage prijs en aan iemand met woonvergunningen worden verhuurd.
    Je kan een vergunning aanvragen voor huisbewaring maar dan wordt je verplicht onder de kostprijs te verhuren (ivm puntentelling) en bovendien kost die vergunning geld en krijg je direct controle.
    Een short stay vergunning kan je aanvragen (kost ook geld) en dan moet de woning meer dan 142 punten hebben en deze vergunning wordt meestal geweigerd en ook hier krijg je direct controle. Bovendien mogen er niet meer dan 2 personen in een woning wonen.
    Al met al een hoop gedoe en het levert alleen maar problemen op. Leeg laten staan mag trouwens ook niet, als je naar het buitenland gaat moet je je uitschrijven en krijg je direct een brief van de dienst wonen dat je de woning verplicht moet verhuren.
    Als verkopen ook niet lukt, dan kan je beter er zelf blijven zitten en bij de verkiezingen op de VVD stemmen. Die partij is als enige bereid om dit soort regels af te schaffen. Linkse partijen hebben net deze regels gemaakt. Onze vereniging heeft zich hier 5 jaar lang tegen verzet maar men wilde niet luisteren. Het resultaat is duizenden huizenbezitters die in de problemen komen of 18500Euro boete krijgen. Er wordt continu gecontroleerd en de kans dat je problemen krijg is levensgroot.

 6. Linda

  Beste Michiel,

  Staat het initiatief al geagendeerd voor raadsbehandeling?

  Naast dit initiatief zou ik ook alle betreffende eigenaren (ook al verkoopt u nu nog niet, dit raakt uw toekomst ook) willen oproepen zich te melden bij Vereniging Eigen Huis. Zij behartigen dit belang nu nog niet omdat zij niet genoeg meldingen hebben. VEH zou een goede bondgenoot in de strijd kunnen zijn.

  Vriendelijke groet Linda

 7. Saskia Dijkstra

  Beste medegedupeerden,

  Op het eerdere artikel van Michiel heb ik al een paar keer gereageerd.
  Helaas hebben wij ook een appartement met paticuliere erfpacht. Het appartement staat zelfs sinds maart 2010 in de verkoop. We hebben al een aantal kijkers gehad, die over het appartement zelf erg enthousiast zijn.

  Helaas is het echt niet te verkopen.
  1. Mensen willen het zelf niet meer kopen als ze horen dat er particuliere erfpacht op zit (i.v.m. alle negativiteit die er momenteel over is in het nieuws door de absurde beslissing van de banken om niet meer te financieren)
  2. Door dit zelfde feit raden aankoopmakelaars de woning gewoon AF aan hun klanten.
  3. Mocht de klant en of de aankoopmakelaar naast dit alles de woning toch willen kopen, dan wordt er uiteindelijk geen hypotheek verstrekt! Waanzin! Overkoopbaar!

  Wij hebben dit probleem al meerdere keren gemeld bij o.a. Vereniging Eigen Huis. zij hebben ons gezegd dat ze op dit moment het probleem aan het onderzoeken zijn…..

  Als de banken niet heel snel hun absurde besluit terugdraaien en makelaars de woningen met particuliere erfpacht weer gewoon gaan aan bevelen aan hun klanten blijven wij achter met een overkoopbaar appartement wat uiteindelijk een financiele en emotionele strop zal zijn….

  • Shardha

   Beste Saskia,

   Enkele banken zijn sinds begin juni weer bereidt woningen met particuliere erfpacht te financieren. Is jouw woning ondertussen al verkocht?

   Gr. Shardha

   • Linda

    Shardha, wat een nieuws! Wil je de namen van de banken met ons delen? (en wellicht hoe je dit weet? via hypotheekadviseur?)

    Vriendelijke groet Linda

   • Saskia Dijkstra

    Beste Sharda,

    Dat is zeker goed nieuws! Weet je ook welke banken dit zijn?
    Heb jij ook een woning met Particuliere Erfpacht?

    Wij hebben zelf ook contact met onze makelaar, die dit aan het uitzoeken is met de finacieel adviseur, maar volgens hem blijft het toch een lastig iets te zijn. Het heeft voornamelijk te maken met de voorwaarden etc.

    Wij hebben onze woning helaas nog niet verkocht. We hebben tot nu toe ongeveer 20 kijkers en 3 echt geinteresseerden gehad, maar deze hebben het uiteindelijk niet willen kopen. Reden is de Particuliere Erfpacht.

    Hopelijk gaan alle banken en andere vertrekkers van leningen dit gewoon weer financieren, zodat dit geen struikelblok meer hoeft te zijn voor de kopers en verkopers.

    Bedankt voor je berichtje.

    Mvg, Saskia

 8. Beste Saskia,

  Als erfpachtadvocaten hebben wij contact met financieel adviseurs die precies weten welke banken nog wel financiering verstrekken bij particuliere erfpacht en onder welke voorwaarden. Mocht je daar in geïnteresseerd zijn (bijvoorbeeld om de potentiële koper daar naar door te verwijzen) kan ik je daarvan de contactgegevens geven. Mijn contactgegevens vind je op mijn website http://www.cortendegeer.nl. Ik hoor het wel.

  • Saskia Dijkstra

   Beste Jeroen,

   Bedankt voor uw reactie.

   Dit zou zeker zeer nuttige informatie zijn. Het is sowieso erg fijn om te horen dat er instanties gespecialiseerd zijn in deze problematiek.

   Wij krijgen toevallig vandaag (25/05) een kijker voor onze woning. Mocht deze verder geinteresseerd zijn, dan zullen wij zeker contact met u opnemen.

   Misschien wilt u de informatie ook alvast delen met de andere gedupeerden via dit forum of per mail via Michiel Mulder?

   Met vriendelijke groet,
   Saskia

 9. michielmulder

  Beste Jeroen, als jij financieel adviseurs kent die verstrekkers van hypotheken kennen die niet moeilijk doen over particulier erfpacht is dat voor de mensen die contact met mij gezocht hebben via deze site en per mail zeer relevante informatie. Wil je die niet met deze mensen delen? Kan via deze site of per mail, dan geef ik de informatie weer door.

  • Marieke

   Beste Michiel en anderen, mijn hypotheekadviseur van de Hypotheekshop heeft van Fortis een mail gehad dat zij particuliere erfpacht gewoon accepteren, zolang er een actieve VvE is en zonodig een onderhoudsplan. Hoe zit het verder met de ontwikkelingen?

 10. Beste allen,

  De financieel adviseur waar wij contact mee hebben is Reinder Rodenhuis van Rodenhuis Financiële Dienstverlening, telefoon 020-4826280. http://www.rodenhuisfd.nl.

  Groet,
  Jeroen Corten

 11. michielmulder

  Beste Sharda, als je informatie hebt over welke banken welk op particuliere erfpacht hypotheek verstrekken houdt ik mij aanbevolen. Dan kan ik die namen ook per mail doorgeven aan mensen die mij per mail benaderd hebben.

  Linda, zie ook berichtje Jeroen Corten en telnr. die hij geeft van financiele dienstverlener die zegt mensen met huis op particuliere erfpacht in contact te kunnen brengen met banken die wel hypotheek verstrekken. (Reinder rodenhuis, 020-4826280)

  • Linda

   Beste Michiel, veel dank maar ik heb zelf via de makelaar al een financieel adviseur in de arm die recentelijk de meeste banken heeft benaderd en een afwijzing heeft gekregen(o.a. Fortis, SNS, ING, Rabo, ABN). Vroeg me dus af wat de nieuwswaarde hier was.
   Groeten Linda

   • Beste Linda,

    De nieuwswaarde is dat er financieel adviseurs zijn die zich specifiek in deze materie hebben verdiept en weten welke hypotheekverstrekkers nog wel particulier erfpacht financieren. Dat zijn dus niet de banken die jij noemt.

    Met vriendelijke groet,
    Jeroen Corten

   • Nadia

    Hallo Linda, ik kwam jouw berichten tegen op internet over erfpacht en hypotheek.
    Wij zitten met eenzelfde probleem met de hypotheek.
    Weet je misschien al wat meer? Zijn er ondertussen al banken die wel een hypotheek afgeven?
    Bedankt alvast. Groeten Nadia

   • Linda

    Beste Nadia,
    Ja, ik ben behoorlijk ingevoerd ondertussen. Financiering van banken blijft moeizaam. De overleggen tussen gemeente en banken hebben in het najaar 2010 geresulteerd in een principiële bereidheid van de grote NL banken om particuliere erfpacht weer te financieren. Dit zou echter alleen gelden voor de huizen die de betreffende bank al hypothecair gefinancierd heeft. Dus zit verkoper bij bank X dan kan potentiële koper alleen een hypotheek krijgen bij diezelfde bank X.
    Dit lijkt een opening maar is het in feite niet. Uit ervaring weet ik ondertussen dat het particuliere erfpacht probleem zich aandient in een stadium vóór het aanvragen van een hypotheek door de koper; namelijk de interesse van de potentiële koper. Er zijn een aantal hordes;
    Ten eerste zie je al dat verkopend makelaars woningen met particuliere erfpacht niet meer in de verkoop willen nemen omdat de situatie momenteel uitzichtloos is. (En diegenen die het wel doen, zijn óf niet goed ingevoerd in de situatie óf jagen op de premie die je moet betalen bij terugtrekking van de woning. Geldt ook bij no cure- no pay!!).
    Ten tweede, als je de woning toch in de verkoop zet, bijvoorbeeld via makelaarsland, loop je aan tegen de negatieve geluiden die zich in de markt hebben verspreid. Zowel aankopend makelaars als financieel adviseurs, raden hun cliënten af een huis met particuliere erfpacht te kopen (en gelijk hebben ze, er is genoeg aanbod dat niet de onzekerheid kent van particuliere erfpacht).
    Ten derde, als je dan toch een potentiële koper hebt gevonden die er toch wat in ziet, zal die zien dat hij enorm beperkt wordt in zijn mogelijkheden. De koper kan de woning alleen financieren bij dezelfde bank als de verkopende partij. Als de koper al bereid is bij die bank te financieren zal hij zich toch wel bedenken dat ook hij later bij verkoop een potentiële koper moet vinden die die bank acceptabel vindt. Dat is best een risico.

    Kortom, het is niet onmogelijk om je huis met particuliere erfpacht te verkopen maar als het je lukt zou ik meteen een straat aan staatsloten kopen!

    Een tweede optie is geopperd door de gemeente Amsterdam (weet niet of jij daar woont maar licht e.e.a. voor de zekerheid toe). De gemeente is bereid om de grond van de verpachter te kopen en de grond vervolgens aan de huiseigenaar in gemeentelijke erfpacht uit te geven. Als dat eenmaal rond is, zijn de problemen van particuliere erfpacht voor het huis verdwenen en kan een potentiële koper gewoon een hypotheek aanvragen als ieder ander.
    Echter, de gemeente is uiteraard niet tegen elke prijs bereid de grond te kopen. Het ligt dus aan de eisen van de erfverpachter of dit kan slagen. Bij mij is dit niet gelukt omdat mijn verpachter een te hoge prijs wilde hebben.
    Toch zou ik je aanraden deze route te proberen. Wellicht lukt het voor jouw casus wel. Hiertoe kun je contact opnemen met het Bureau Erfpacht van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam (020 552 6255 erfpacht@oga.amsterdam.nl)
    Als je dit bureau belt, zullen zij je verzoeken je casus per brief toe te lichten. Hoe meer mensen dit doen, hoe duidelijker zal worden dat deze situatie zeer prangend is voor veel mensen. Hopelijk zal dan toch verder worden gezocht naar een oplossing. Op dit moment zijn er namelijk geen mogelijkheden meer als de gemeente (of jijzelf) de grond niet kan/wil overkopen.
    Naar ik heb begrepen zijn ondertussen zo’n 4500 meldingen binnengekomen bij het bureau erfpacht van deze problematiek waarvan er ongeveer 80 zijn opgelost (of in de pijplijn zitten om te worden opgelost). Dat is dus minimaal.

    Ik hoop dat de druk op de gemeente zo hoog wordt dat (wellicht op nationaal niveau) het besef doordringt dat huiseigenaren die in deze situatie zitten, geholpen moeten worden. Met name in Amsterdam komt op deze wijze namelijk de huizenmarkt nog verder op slot te zitten. Vooral veel starterwoningen kennen namelijk particuliere erfpacht.
    Banken willen op zich best erfpacht financieren (zie de gemeentelijke erfpacht) maar de particuliere erfpacht dwingt hen om alle voorwaarden door te pluizen om te zien of er geen bezwarende clausules inzitten waardoor de verpachter de huiseigenaar in financiële problemen kan brengen. Dit kost hen teveel tijd en teveel geld. Los van morele verplichtingen is dit op zich begrijpelijk.
    En het is gelukt. Op dit moment wordt in Amsterdam geen woning meer met particuliere erfpacht bezwaard omdat het niet verkocht kan worden. De banken hebben de strijd gewonnen. Daar is niets mis mee. Maar laten we nu dan weer over gaan tot de orde van de dag en alle particuliere erfpacht, die is uitgegeven voor 1-1-2010 en geen bezwarende clausules betreft, gewoon weer financieren. Dat is toch wel een morele verplichting – als niet zelfs een zorgplicht – van alle banken in NL die in het recente verleden zonder enige bedenkingen te melden ook altijd deze hypotheken hebben verstrekt.

    Vriendelijke groet Linda

   • piet van Buuren

    Reactie op bijdrage van Nadia en Linda.

    Op 27 januari 2011 heeft onze VVE een gesprek met de 5 grootste banken, de koepels van banken (NVB), V Eigen Huis, Seba en advocatenkantoor Corten De Geer.

    Bedoeling van dat gesprek is om de weigering van de blokkade bij financiering van “ons soort panden” op te heffen. We stellen de banken voor onafhankelijk toezicht in te stellen op particuliere erfverpachters en eventueel een standaardcontract in te voeren. Eigen Huis heeft ook onze brief aan de Minister van Financien ondertekend. In die brief vragen we de Minister om in te grijpen, als overleg niets oplevert.
    Zoals jullie weten, heeft de Minister de Kamer toegezegd ” de ontwikkelingen nauwgezet te volgen”. We hebben ook contact met Kamerleden.

    Wij hebben inmiddels zo’n 160 gedupeerden op onze verzendlijst staan. We sturen hen wekelijks een overzicht met ontwikkelingen. Daar rekent onze VVE geen kosten voor.

    Ik zou zeggen: duim voor ons aankomende donderdag en geef je naam en adre door om op de verzendlijst te worden geplaatst.

    Hartelijke groet Piet van Buuren

   • sabine

    Hi Piet van Buuren,

    success overmorgen! Kun je mij ook op de hoogte houden? Ik heb een huis in Amsterdam op particulier erfpacht en ben erg benieuwd naar de laatsten ontwikkelingen..

    groeten sabine

   • Nadia

    Wij hebben een hypotheek bij Rabo, maar periode liep af en konden een betere hypotheel bij ING krijgen.
    Bijna alles was rond…
    Er is nog iemand mee bezig, maar die heeft ook weinig hoop.
    Ben bang dat we terug kunnen naar de Rabobank, waar we totaal niet tevreden waren..

   • Linda

    Beste Piet van Buuren,

    Goed initiatief! Dank voor je aanbod van de mailinglijst. Hier maak ik graag gebruik van. Waar kan ik mij opgeven?

    Greoten Linda

 12. Beste allen, hieronder een brief die aan meerdere belanghebbende partijen, zoals de vereniging Eigen Huis en de landelijke erfpachtersvereniging NLVE is verzonden. wellicht kunnen jullie daar ook je voordeel mee doen. Succes.

  Brandbrief particuliere erfpacht

  L.S.

  Bij ons advocatenkantoor, gespecialiseerd in erfpacht melden zich steeds vaker erfpachters die gedupeerd zijn, nu de meeste banken vanaf 1 januari 2010 geen financieringen meer verstrekken voor particuliere erfpacht. Deze beleidswijziging bij de banken heeft een miljoenenschade onder de duizenden erfpachters van particuliere erfpacht teweeg gebracht. De waarde van hun woning is immers plotsklaps tot vrijwel nihil gereduceerd. Niemand wil meer een huis op particuliere erfpacht kopen. Het nemen van rechtsmaatregelen tegen de banken is echter juridisch minder eenvoudig dan het lijkt.

  Wij zien echter wel degelijk mogelijkheden om schadeclaims bij banken in te dienen. Daarvoor is het nodig om vast te stellen dat de bank die het betreffende particuliere erfpachtrecht in het verleden wel heeft gefinancierd, dit nu niet meer wil doen ten behoeve van een potentiële koper. Dat kan door de bank die uw huis in het verleden heeft gefinancierd, verzocht wordt antwoord te geven op de vraag of zij nog steeds financieringen verstrekt voor particuliere erfpacht en zo nee waarom niet. Bij een afwijzend antwoord bestaan er mogelijkheden om de bank aansprakelijk te stellen voor de door u geleden schade. Verder bestaat de mogelijkheid de erfverpachter aan te spreken op grond van onvoorzienbare omstandigheden en op die wijze verandering in de voorwaarden aan te brengen, zodat de bank het erfpachtrecht wel accepteert. Ook is opzegging van het erfpachtrecht onder verkrijging van een vergoeding voor de opstal soms een mogelijkheid.
  Erfpachters van particuliere erfpacht die actie willen ondernemen adviseren wij daarom ook om deze brief op te stellen die aan de bank gestuurd kan worden:

  SPOED!
  Mijne heren, dames,
  Uw bank heeft in het verleden de aankoop van mijn erfpachtrecht gefinancierd. Het gaat daarbij om de hypotheek met het volgende kenmerk……………. Er is sprake van een financiering van een erfpachtrecht dat door een private partij is uitgegeven (zogeheten particuliere erfpacht).
  Vanuit de media bereiken mij de berichten dat er banken zijn die particuliere erfpacht niet meer financieren. Ik verzoek u mij per omgaand te laten weten of ook uw bank particuliere erfpacht niet meer financiert en zo niet verneem ik daar graag de reden van.
  Het moge duidelijk zijn dat ik door de beleidswijziging van de banken gedupeerd ben, nu mijn huis onverkoopbaar is geworden. Indien uw bank ook een van de banken zou zijn die particuliere erfpacht niet meer financiert, stel ik u hierbij aansprakelijk voor de door mij geleden en nog te lijden schade.
  Graag verneem ik uiterlijk binnen 14 dagen na heden. Bij gebreke van een reactie binnen deze termijn leid ik daaruit af dat u particuliere erfpacht nu niet meer financiert en zal ik mijn advocaat verzoeken schadevergoeding van u te vorderen.
  Bij voorbaat dank.

  De reactie van uw bank kan gezonden worden aan corten@cortendegeer.nl. Wij laten u dan vrijblijvend weten of wij mogelijkheden zien om een schadeclaim bij uw bank neer te leggen. Bovendien zijn wij dan in staat om de belangen van verschillende erfpachters te bundelen waardoor de kosten per individu laag gehouden kunnen worden.

  Met vriendelijke groet,

  J.A.F. Corten

  • Eelko den Breejen

   Geachte heer Corten,

   Vorige week heb, zonder dat ik uw ‘standaard brief’ had gezien een vraag in casu de erfpacht gestuurd aan de bank die mij de hypotheek heeft verstrekt voor een object op particuliere erfpacht (de Rabobank). Hieronder ziet u het antwoord. Mijn vraag aan u is, wat mogelijke stappen kunnen zijn? Mijn vriendin en ik hebben beiden een appartement op particulier erfpacht (in hetzelfde pand) en willen graag samen gaan wonen. Maar beide appartementen lijken nu onverkoopbaar. Kunt u advies geven?

   Vriendelijke groet,

   Eelko den Breejen

   Mijn vraag aan de bank:

   Beste mevrouw Bos,

   Naar ik heb begrepen hebben banken het besluit genomen om geen
   hypotheken
   meer te verstrekken ten behoeve van woningen op particulier erfpacht.
   Zoals u wellicht nog weet betreft mijn woning een dergelijk object en ik
   twijfel dan ook aan de verkoopbaarheid van de woning.
   Kunt u mij wellicht iets meer duidelijkheid geven over dit besluit en
   wat
   dit mogelijk voor mij betekent?

   Hartelijke groet,

   Eelko den Breejen


   Eelko den Breejen MSc, BSc

   PhD candidate / Lecturer

   Het antwoord van de bank:

   Het klopt dat dit besluit is genomen, wat dit voor gevolgen voor jou
   heeft kan ik heel moeilijk inschatten. In het najaar van dit jaar zullen
   we als Rabobank hier verder naar gaan kijken.

   Maar financiering van een woning met erfpacht, hangt ook af van hoe
   andere banken hier naar kijken!

   En het zal ook afhankelijk zijn van de vraag naar woningen in de
   toekomst, de koopprijzen staan in de ene plaats meer onder druk dan in
   de andere.

   Verdere beantwoording van je vraag is voor mij op dit moment niet
   mogelijk,

   Met vriendelijke groet,

   Anita Bos

   Financieel Adviseur Particulieren

 13. Piet van Buuren

  Beste allemaal,

  Eergisteren gaf ik aan dat wij op de 27e praten met de 5 grootste banken, de NVB en VEH. Er is interesse om op de hoogte te blijven. We houden je graag op de hoogte van de ontwikkelingen met een zogenaamd weekbericht. Geef je naam door aub aan: jbeer@orange.nl

  Jan gaat over de relaties. Na verzoek plaatst hij je op de verzendlijst. Geef aub op of je alleen bent of deel uitmaakt van een VVE. Als het een VVE is, hoeveel leden jullie hebben.

  En, geef vooral het mailadres door aan mede gedupeerden.

  Hartelijke groet Piet van Buuren

 14. Piet van Buuren

  Beste allemaal

  Vandaag, op 15 februari, is het onderwerp op Een Vandaag.
  Twee gedupeerden, onze VVE en Eigen Huis zijn geinterviewd.

  Zie ook artikel op site van Een Vandaag en in de Volkskrant van vandaag. Eigen Huis heeft vandaag bij congres over hypotheken ons onderwerp centraal gesteld.

  Het onderwerp gaat nu de aandacht krijgen die het verdient.
  Als je op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen: geef je naam door aan jbeer@orange.nl

  Hartelijke groet

  Piet van Buuren

 15. johan

  Je bent uiteindelijk niet meer als een stacaravan eigenaar met staanplaats op een camping

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s