MulderMail!

Er is weer een nieuwe versie van de MulderMail!

Bij deze ontvang je weer een nieuwe MulderMail! Er is veel gebeurd sinds de vorige MulderMail uitkwam. Mijn belevenissen vind je hieronder. Maar eerst even dit:

Stem 3 maart Michiel Mulder!

Lijst 1, nummer 6

 Graag wil ik door als raadslid voor de Partij van de Arbeid om:

– De vrijzinnigheid in Amsterdam te behouden, zodat iedereen de vrijheid heeft zichzelf te zijn.
– De bezuinigingen waar deze stad voor staat sociaal in te vullen.
– Samen sterker uit de crisis te komen door in te spelen op de kansen: de gemeente hoeft niet altijd het wiel uit te vinden maar kan beter inspelen op initiatieven van ondernemende Amsterdammers.
– En nog veel meer!

Zie ook het filmpje op YouTube.

De voorstellen die ik de afgelopen tijd deed:

Ombouwen lege kantoren

Door de crisis staan steeds meer kantoren leeg en de nieuwe leegstandswet biedt meer mogelijkheden aan gemeenten. Tegelijkertijd komt er steeds meer ruimtevraag van andere functies doordat de reguliere nieuwbouw stokt. Die zaken willen wij aan elkaar koppelen en van de crisis een kans maken!

Daarom diende ik een raadsnotitie in met 17 voorstellen om lege kantoren om te bouwen voor tijdelijk gebruik en hergebruik door jongeren, studenten, kunstenaars, cafés, uitgaansgelegenheden, dependences van de musea die dicht zijn, enz.  

Het voorstel behelst meer inzet op transformatie van kantoorgebouwen door onder andere een meldingsplicht bij leegstand, gevolgd door een gesprek met de gemeente die een lijst gaat beheren van potentiele (tijdelijke) huurders en een acceptatieplicht voor huurders; door te gaan werken met flexibele bestemmingsplannen, bestemmingsvrije zones en door het ‘optoppen’ van lege kantoren met extra verdiepingen toe te staan, zodat belemmeringen voor (tijdelijk) hergebruik worden weggehaald (met het optoppen verdient men geld om de transformatie te betalen). De uitgifte van  nieuwe grond aan een investeerder moet gekoppeld worden aan wat deze investeerder doet om bestaande leegstand in zijn portefeuille te bestrijden; de geluidsnormen moeten omlaag bij transformatie en voor beheersorganisaties de via anti-kraak werken moet gelden dat minstens 70% van het gebouw daadwerkelijk wordt gebruikt in plaats van de huidige 20%.

Voor het kantorengebied Amstel III maakte ik samen met college Willemse en lijsttrekker in Zuidoos Marcel La Rose een plan in relatie tot Holendrecht. 

Hier vind je het hele voorstel lege kantoren
Hier vind je het voorstel voor Holendrecht en Amstel III gebied
Parool over Holendrecht

Opkoop grond particuliere erfpacht

Ik schrok me een hoedje toen ik benaderd werd door mensen die hun huis willen verkopen, maar waarvan dit niet lukte omdat potentiele kopers geen hypotheek kregen. Reden? Er was sprake van particuliere erfpacht. In de meeste gevallen is de gemeente grondeigenaar en geeft de grond in erfpacht uit. Niks aan de hand. Maar er zijn ook gevallen dat de grond in particuliere handen is en in erfpacht is uitgegeven aan de eigenaar van het huis dat op de grond staat. Banken weigeren sinds 1 januari een hypotheek te verstrekken voor een huis dat op particuliere erfpacht staat.

De beste oplossing is natuurlijk dat banken weer normaal een hypotheek verstrekking. Tot die tijd heb ik voorgesteld dat de gemeente de grond aankoopt en in erfpacht uitgeeft. Dan wordt namelijk wel een hypotheek vestrekt!

Hier het hele voorstel aangaande particuliere erfpacht
Hier vind je het artikel in Parool over ons voorstel

Investeren in de economie van de toekomst

Ik maakte een plan om te investeren in de economie van de toekomst, in de volgende clusters: zorg, transport & logistiek, maak & herstelindustrie, duurzaamheid en de creatieve sector & ict. Deze investeringen moeten zich richten op het leggen van verbindingen tussen onderwijs, onderzoek en ondernemerschap. Niet vrijblijvend, maar door directe financiele participatie, analoog aan de wijze waarop de uitrol van het glasvezelnet in Amsterdam wordt vormgegeven, alsmede het life science fonds. Het plan dient ter invulling van de ´economische peiler´ binnen het Amsterdamse investeringsfonds (waarin de Nuon-gelden gestort worden).

Het plan besprak ik op een ontbijtbijeenkomst met ondernemers en, toen nog, staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. Ondernemers reageerden erg enthousiast.
Hier vind je het hele plan
Hier vind je een sfeerimpressie van het ontbijtgesprek

Verkiezingsprogramma en financiele bijlage

Ik zat in de commissie die het verkiezingsprogramma schreef en was verantwoordelijk voor het opstellen van een goede financiele bijlage. Op beide ‘producten’ ben ik best trots. Het verkiezingsprogramma is vanuit een vrijzinnig mensbeeld geschreven. Zelf vind ik de belangrijkste twee noties uit het program: dat we mensen beoordelen op waar ze heen gaan, en niet waar ze vandaan komen. En dat we mensen in staat stellen in vrijheid de toekomst te kiezen die bij hen past: vrijheid in verbondenheid, omdat de vrijheid van de één onlosmakelijk verbonden is met de verantwoordelijkheid van een ander. Mensen daadwerkelijk boordelen op waar ze heen gaan geeft hen de vrijheid zich die hoort bij onze stad Amsterdam. Want als we mensen beoordelen op waar iemands wieg staat, iemands groep of iemands uiterlijk of religie, zal hij of zij nooit in staat zijn zijn eigen toekomst te boetseren. Mensen moeten in staat zijn hun eigen groep te kiezen en zich te ontplooien. Dit is de ware emancipatiegedachte. De verantwoordelijkheid die we daarbij hebben is net zo groot als de vrijheid die we hebben: dus mensen met meer vrijheid moeten ook meer verantwoordelijkheid nemen voor de vrijheid van een ander. Dat is voor mij wat nieuwe solidariteit inhoudt.

In het programma wordt het geld eerst verdiend voor het wordt uitgegeven: het hoofdstuk over de ‘Economie van de toekomst’ gaat vooraf.

In onze financiele bijlage wordt vergeleken met veel andere partijen minder geld voor nieuw beleid uitgetrokken. Dit zal namelijk heel moeilijk zijn om waar te maken in de financieel zware tijden waar we voor staan, daar zijn we eerlijk in. De PvdA kiest ervoor maximaal te snijden in eigen vlees: stadhuis, raad en de lasten worden niet verhoogd in ons financiele plan. De solidariteit blijft overeind: we bezuinigen niet op armoedegelden, maar ook niet op onderwijs en veiligheid.

Dit muisje had nog een geestig staartje. D66 kopieerde passages uit onze financiele bijlage, inclusief spelfouten…
Ons verkiezingsprogramma
Hier vind je de hele financiele bijlage
Copy gate

De haven

Ik maakte mij de afgelopen jaren sterk voor de haven. Ik schreef een stuk in Parool waarin argumenten van tegenstanders van de Tweede Zeesluis bij Ijmuiden weerlegde en verzette mij namens de PvdA tegen de komst van de Olympische Spelen in de haven.
Filmpje ‘De haven blijft de haven’
Pleidooi voor de Tweede Zeesluis
Parool over de Olympische Spelen
Parool over woningbouw in de haven

Financiele debatten

Namens de PvdA-fractie voerde ik als financieel woordvoerder menig debat in de raad over financien. Het voert te ver dat hier allemaal samen te vatten in 1 alinea. Een bloemlezing:
Speech slotbeschouwingen: bereikte resultaten
Flippen met vriend De Goede van GroenLinks over bereikte resultaten begrotingsbehandeling 2010
Algemene beschouwingen 2010
Motie voor ‘rust aan het maatschappelijk front’ gedurende de crisis en inbreng bij het Voorjaarsnotadebat
Het debat over de jaarrekening
Slotbeschouwingen 2009
Financiele beschouwingen 2009: voor het eerst over de crisis

Koopzondag en kleine ondernemers

Samen met collega Kaplan streed ik voor opening van de winkels op zondag. Wij dienden vorig jaar een voorstel daartoe in. Het college nam het over het afgelopen raad ging de hele gemeenteraad akkoord! Met haar diende ik ook diverse voorstellen in om kleine ondernemers te steunen.
Zie hier het voorstel aangaande koopzondagen 

Hier vind je de andere voorstellen voor kleine ondernemers:
tegen huurverhogingen, hulp bij renovaties en boeteclausule bij wegopbrekingen
 

1000 woningen voor studenten en young internationals op de Zuidas

Never waste a good crisis! Samen met deelraadslid Marijn van Ballegooijen en de Jonge Socialisten ontwikkelde ik een plan om op de Zuidas 1000 tijdelijke woningen voor studenten en jonge internationals te bouwen. De vraag naar kantoorruimte is drastisch ingezakt door de crisis. Hierdoor zijn geplande bouwprojecten uitgesteld. Wij stellen als fracties in gemeenteraad en stadsdeelraad voor op deze locaties tijdelijk woningen voor studenten en jonge internationals te bouwen.
Hier vind je het hele voorstel

…verder debatteerde ik met Emile Ratelband bij Pauw en Witteman over zijn uitspraken aangaande homo’s (het debat), zette ik mij in voor het mogelijk maken van staand bier drinken (zie hier) en maakte ik mij met collega Graumans druk om een gokkast die als aanstootgevende kunst zou moeten verdwijnen (zie hier)…

…en maakte ik diverse afleveringen voor PvdA TV en Kredietcrisis TV op Salto, schreef ik een brief aan Bill O’Reilly om hem uit te nodigen in Amsterdam, deed ik diverse voorstellen om de externe inhuur terug te dringen, verdedigde ik de groeistrategie voor Schiphol zoals uitonderhandeld door Alders en zette ik me in voor het akkorderen van de havenvisie door de raad…

…en wil je weten wat ik vóór juli 2008 deed? Dat vind je allemaal hier:

Politieke activiteiten eerder deze periode

Tot de volgende MulderMail!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s