Anders nee D66

Als je het anders wilt in Amsterdam, moet je geloof ik geen D66 stemmen, in tegenstelling tot wat hun verkiezingsleus belooft. Zelden heb ik zo de slappe lach gehad van een financiële doorrekening als bij die van D66.

Natuurlijk was ik ook enigszins gevleid. Ik heb me samen met de anderen van het team Asscher de afgelopen dagen nogal ingespannen om een goed financieel plaatje van de PvdA te presenteren. Dat is belangrijk, want de stad zal moeten bezuinigen de komende jaren en het is voor kiezers belangrijk te weten wat er op dat vlak staat te gebeuren bij de verschillende partijen.

Natuurlijk is het dan leuk als één van de grootste uitdagers van de PvdA in Amsterdam, D66 (verkiezingsleus: ‘Anders Ja D66’) complete voorstellen van het PvdA-plan overneemt, dat een dag eerder werd gepresenteerd dan het D66-plan. Daar wordt ook niet kinderachtig overgedaan, de credits komen voor rekening van ‘de wethouder Financiën’ (= Lodewijk Asscher, u weet wel, die van het Team Asscher):

‘D66 steunt het voorstel van de wethouder Financiën voor aanvullende besparingen van 42,5 miljoen, waardoor er in 2014 een bedrag van 126,5 miljoen structureel op de begroting vrijkomt. D66 vertrouwt hier op de haalbaarheid van deze budgettaire norm van de wethouder Financiën.’

Blijkbaar is het voor D66 voldoende hun kiezers te laten weten dat deze maatregelen een goed idee zijn, omdat ze in het plan van de PvdA zitten. Voor degene die graag zélf een oordeel velt, u kunt het hier nalezen wat de PvdA (en dus ook D66) voorstelt:

http://www.amsterdam.pvda.nl/upload/docs/bijlage___nadere_onderbouwing_twee_posten.pdf

Dat D66 inhoudelijk voorstellen overneemt, dat lijkt misschien logisch. Het zijn immers goede voorstellen van de PvdA! Anders is het met concrete teksten. Het Parool wees gisteren al op de overeenkomst van sommige paragrafen.

Laten we de tekst van D66 over het ‘fysieke domein’ eens naast die van de PvdA leggen:

Uit het PvdA-plan van dinsdag jl.:
Keuzes in het Fysieke Domein
We schrappen in de beleidscapaciteit bij ruimtelijke plannen, versoberen bestaande plannen en projecten en romen het Mobiliteitsfonds af. De dienst Ruimtelijke Ordening en de Milieudienst worden vervangen door regionale diensten. Daarnaast nemen we diverse van de door het College van B en W genoemde efficiencymaatregelen in deze sector over. Nieuwe infrastructurele projecten stellen we zoveel mogelijk uit. Dat leidt tot een structurele besparing van 69 miljoen euro in 2014.’

Uit het D66-plan van woensdag jl.:
Keuzes in het Fysieke Domein
D66 kiest ervoor te schrappen in de beleidscapaciteit bij ruimtelijke plannen, bestaande plannen deels te versoberen en het mobiliteitsfonds aan te spreken. De dienst Ruimtelijke Ordening en de Milieudienst worden vervangen door regionale diensten. Nieuwe infrastructurele projecten worden deels uitgesteld. Dat leidt tot een structurele besparing van 49 miljoen euro in 2014.’

Knippen. Plakken. Luiheid. Gemakszucht.

De lol die ik beleefde toen ik zelfs dezelfde spelfout tegenkwam in de nadere onderbouwing van die posten in het ‘fysieke domein’, dat maakt je dag goed. Campagnemedewerker Jeroen van Berkel heeft al toegegeven dat hij verantwoordelijk is voor deze spelfout.

Uit het PvdA-plan, dinsdag jl.:

Uit het D66-plan, woensdag jl.:

Van een onderwijspartij zou je toch op z’n minst verwachten dat ze zo’n taalfoutje even corrigeren.

Vervelender voor de Amsterdammer is dat D66 niet goed heeft gekeken wát ze nou eigenlijk overnemen van de PvdA. Daardoor zit er een dubbeltelling het program. De post ‘Fusies waternet en veren’ bestaat namelijk voor 2,5 miljoen euro uit een fusie tussen NZK en de pontveren. Voor het overig deel (0,6 miljoen euro) heeft het betrekking op Waternet. Twee posten uit de ambtelijke inventarisatie van bezuinigingsopties die wij in het PvdA-plan hadden samengevoegd omdat ze beide betrekking hadden op fusies.

Echter, het D66-plan presenteert een aparte begrotingspost waar de fusies van de pontveren weer opduiken: in hun plan heet deze post ‘aanvullende maatregelen pontveren’ en deze bestaat voor 2,5 miljoen uit diezelfde fusie van de pontveren en NZK! Die was echter al geboekt door het overnemen van de PvdA-post.

Beste mensen, als de zaken er zo voorstaan, kunt u maar beter voor het origineel gaan.

Bovendien: er zijn gelukkig nog wel verschillen hoor. Zo is er in het PvdA-plan geen sprake van lastenverhogingen, terwijl D66 de tarieven voor parkeervergunningen met 40% wil verhogen. En voor D66 is de Tweede Zeesluis bij Ijmuiden, zeer belangrijk voor het veiligstellen van werkgelegenheid voor Amsterdammers in de haven, blijkbaar zo irrelevant dat die überhaupt niet genoemd wordt in het financiële plan… En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Overtuigt u zelf en lees de beide hier:

http://www.amsterdam.pvda.nl/nieuwsbericht/6861

 http://d66amsterdam.nl/page/downloads/Op_weg_naar_nieuwe_solidariteit.pdf

PS inderdaad het D66-plan heet: ‘Op weg naar nieuwe solidariteit’. Waar kenden we die ook al weer van? Juist. ‘Voor nieuwe solidariteit’, zo luid de ondertitel van het PvdA-verkiezingsprogramma. Aardige mensen hoor, van D66. Anders? Nee.

3 reacties

Opgeslagen onder Politiek

3 Reacties op “Anders nee D66

  1. DeYts

    Wat een energie om je vijand in de hoek te zetten!

  2. Misschien heeft Jeroen van Berkel het plagiaatvirus opgelopen van Lodewijk Asscher ?

  3. Pingback: MulderMail! « Website van Michiel Mulder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s