Schriftelijke vragen kraak en dubieuze transactie HES-gebouw passeerdersgracht

Gisteravond deze schriftelijke vragen gesteld. Morgen in PvdA TV (op Salto, om 19.00u, http://www.salto.nl)

Inleiding
Zaterdag 9 januari j.l. werd het voormalige pand van de HES aan de Passeerdersgracht 23 BG gekraakt om er een galerie te vestigen, ‘Schijnheilig’, die eerder op de Heiligeweg, Koningsplein en Jollemanhof gevestigd was. De reizende Galerie meent dat het pand onderdeel is geweest van dubieuze vastgoedtransacties, waar o.a. Willem Endstra en Erik de Vlieger bij betrokken zijn geweest. Hierdoor zouden verschillende overheden in negen maanden tijd voor 4,9 miljoen euro de boot in zijn gegaan.

De rijksgebouwendienst heeft de afgelopen jaren een tijdelijke invulling van het pand gezocht door achtereenvolgens het Barleus Gymnasium en het 14e Montessoricollege te huisvesten. Sinds kort wordt een deel van de ruimte verhuurd aan de Zwerfkei om er startende ondernemers en kunstenaars te vestigen (anti-kraak). De krakers van ‘Schijnheilig’ stellen dat de aanwezige anti-krakers een ander deel van het pand gebruiken met een eigen opgang. De krakers willen graag investeren in een culturele invulling van de ruimte, een expositieruimte realiseren en waar mogelijk woon- werkruimte en willen hierover graag een gesprek met wethouder Gehrels. Gezien het voorgaande hebben onderstaanden de eer de volgende vragen te stellen aan het College van B&W:

1. Klopt het dat het HES-gebouw en de schoolgebouwen aan de Passeerdersgracht samen met wat bijgebouwen (Passeerdersgracht 23, 27 en Raamplein 1) in september 2001 zijn verkocht door de Stichting HES Amsterdam aan Diman B.V. en Stichting Monumenten Neto voor 9,7 miljoen euro.

2. Wat was de rol van dhr. Dirk Jan Albertus Bakker, gevestigd in de Cornelis Schuytstraat, in beide ondernemingen (Diman B.V. en Stichting Monumenten Neto)?

3. Klopt het de in vraag 4 genoemde panden in februari 2002 zijn verkocht aan zakenman Erik de Vlieger (E.W. de Vlieger Holding B.v., IMCA Group B.V. & Het Westen B.V.) voor een totaalbedrag van 12,5 miljoen euro?

4. Klopt het dat de rijksgebouwendienst dezelfde panden voor een totaalbedrag van 14,6 miljoen euro heeft gekocht in april 2002, een bedrag dat 4,9 miljoen euro hoger ligt dan de verkoopprijs van de HES 9 maanden daarvoor (vraag 4)?

5. Waarom is het bewuste pand niet in september 2001 door stichting HES Amsterdam, direct aan de Rijksgebouwendienst verkocht?

6. Heeft de gemeente een vastgoedtransactie gedaan met één van de hiervoor genoemde ondernemingen (Diman B.V., Stichting Monumenten Neto, E.W. de Vlieger Holding B.V. IMCA Group B.V. of Het Westen B.V.)?

7. Zo ja, om welke transacties gaat het en was hier ook sprake van grote stijgingen van koopsommen in relatief korte tijd?

8. Wat is bij de gemeente bekend rondom de relatie tussen dhr. Dirk Jan Albertus Bakker en Willem Endstra, die in één van de ‘achterbankgesprekken’ heeft gezegd dat hij de HES gekocht heeft van de gemeente vervolgens ‘heeft verkocht aan Justitie met 9,7 miljoen euro winst’ (de volledige Endstra-tapes, 5 december 2003)?

9. Klopt het dat er geen ontruimingsgrond is, aangezien de krakers en anti-krakers beide een eigen opgang hebben?

10. Zijn politie en justitie voornemens het pand te ontruimen?

11. Is het college bereid om met de organisatie in gesprek te gaan over een goede tijdelijke invulling van het gebouw?

Michiel Mulder
Frank de Wolf

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Schriftelijke vragen kraak en dubieuze transactie HES-gebouw passeerdersgracht

  1. Erik de Vlieger

    Welke dubieuse transacties???? Kan iemand mij vertellen welke dubieuse transacties mijn bedrijven uberhaupt ooit hebben gedaan????? Misschien dat iemand het eens aan mij kan vragen of is dat teveel gevraagd. Wat een rare manier van informatie verschaffing. Mvg Erik de Vlieger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s