Wat deden wij de afgelopen vier jaar?

In mijn slotbeschouwingen heb ik een aantal zaken genoemd waar wij als PvdA ons in Amsterdam de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt. Een aardige samenvatting. Zie hieronder!

We hebben geïnvesteerd in werk en in de economie. Het is gelukt om terug te komen in de top 5 van aantrekkelijke vestigingssteden, zo blijkt uit de laatste Topstad meting. Daarmee heeft dit college nu al voldaan aan de voornaamste D66 doelstelling in hun verkiezingsprogramma. De gastvrijheid wordt hoger gewaardeerd door toeristen, en expats hebben hun waardering voor Amsterdam bijgesteld van een onvoldoende naar een dikke voldoende. Er is een Duisenberg school of finance gekomen. Kleine ondernemers krijgen nu meer kansen bij gemeentelijke aanbestedingen en alle winkels die dat willen kunnen binenkort open op zondag. Er is een havenacademie waardoor Amsterdamse jongeren zich kunnen scholen voor een baan in de haven. En als klap op de vuurpijl is er zicht op een nieuwe Zeesluis. Voor dit laatste verdiend wethouder Ossel een bijzonder compliment.

Er is voortvarend gewerkt om ervoor te zorgen dat de effecten van de economische recessie zo klein mogelijk zijn voor Amsterdammers. Wij vroegen om een van baan-tot-baan benadering: die is er razendsnel gekomen zodat mensen die hun baan dreigen te verliezen snel aan de slag kunnen in een sector die nog wel groeit. We hebben onorthodoxe methoden gekozen: blijf aan de bal banen, extra functies in maatschappelijk nuttige functies voor mensen die anders in de crisis werkloos zouden worden.

We hebben geinvesteerd in onze Amsterdamse jeugd en het onderwijs. Wij accepteren niet dat een kind in Bos en Lommer een lagere cito score haalt dan een kind in Oudzuid, als hij of zij beter kan. De zogeheten Asscher-norm voor kwaliteit van het onderwijs getuigd van lef en keuzes. Ja: wij kiezen voor het kind. En ja wij kiezen voor talent. Kinderen eerst. Wij investeren in scholen waarin de onderwijskwaliteit nog onder de maat is en hebben ook in diverse begrotingen daar extra geld voor vrijgemaakt.

 

Bestrijding van armoede heeft bij ons altijd bovenaan gestaan. Voor het eerst is het een college gelukt om alle armoedegelden in een jaar ook echt tot besteding te krijgen de afgelopen jaren. Mensen weten de weg dus beter te vinden naar de verschillende regelingen. Dat komt onder andere omdat we de mensen opzoeken: soms via de voedselbank, waar mensen nu op de mogelijkheden voor schuldsanering en andere regelingen wordt gewezen. Soms door eenvoudigweg aan te bellen. De armoede leek aanvankelijk ook wat te dalen, maar we werden ingehaald door de kredietcrisis.

In de veiligheid hebben we veel geinvesteerd. We hebben meer geld uitgetrokken om cameratoezicht uit te breiden waar dit echt helpt. Ondernemers konden co financiering krijgen van de gemeente voor maatregelen die zij namen om de veiligheid te verbeteren. Deze maatregel was zo succesvol dat deze nu landelijk is ingevoerd. Straatcoaches, door deze fractie voorgesteld en door Ahmed Marcouch in Slotervaart ingezet, nu verder ingezet in de stad en ook hier is de rest van het land warm gaan lopen voor dit Amsterdamse initiatief. Zelfs tot Tilburg aan toe hebben wij begrepen. U ziet: die eigenzinnigheid van de Amsterdammer, die wérkt. De veiligheidscijfers zijn hoopgevend: 10 procent verbetering van de objectieve veiligheid, 25 procent verbetering subjectieve veiligheid, de vrijheidsbeleving van mensen. Maar zoals collega van der Burg vorige week al zei tijdens de uitzending van Pvda tv: het blijven natuurlijk wel twee werkelijkheden. De cijfers zijn hoopgevend, maar gebeurtenissen in ZO geven aan dat er nog een hoop te doen valt.

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Wat deden wij de afgelopen vier jaar?

  1. Pingback: MulderMail! « Website van Michiel Mulder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s