Staan bier drinken

Nu.nl:

PvdA keert zich tegen terrasregels Amsterdam

AMSTERDAM – De PvdA in de Amsterdamse gemeenteraad vindt dat cafébezoekers gewoon staand een biertje mogen drinken op een terras. De partij gaat een voorstel indienen om de regels aan te passen.

Volgens de huidige Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het namelijk niet toegestaan met een drankje in de hand op een terras te staan.
Raadslid Michiel Mulder bevestigde donderdag een bericht hierover in Het Parool. ”Het zou er niet om moeten gaan of je staat of zit, maar of je overlast veroorzaakt”, aldus de PvdA’er.

De VVD liet eerder al weten met een dergelijk voorstel te komen. Aangezien de twee partijen samen een meerderheid hebben in de raad, gaan de regels waarschijnlijk op de schop.

Ophef
De terrasregels leidden de afgelopen tijd tot de nodige ophef in Amsterdam. Een aantal inwoners van de hoofdstad richtte de actiegroep Ai!Amsterdam op.
Die organiseerde enkele weken geleden een protest op de Noordermarkt, waar duizenden mensen buiten staand een biertje dronken.
Ai!Amsterdam had woensdag nog een gesprek met de gemeente. Naar aanleiding daarvan zei burgemeester Job Cohen dat de gemeente niet per definitie optreedt als mensen op een terras staan. Alleen als er sprake is van overlast, volgen er sancties tegen een café.
@ANP

Parool redactioneel:

Staand drinken wordt gewoon

Ook de PvdA wil het staverbod op caféterrassen officieel te schrappen. Foto Floris Lok
AMSTERDAM – In navolging van de VVD komt de Amsterdamse PvdA met een voorstel om het staverbod op caféterrassen officieel te schrappen. Daarmee is het vrijwel zeker dat volgend jaar legaal buiten kan worden gedronken. Beide partijen hebben samen een meerderheid in de gemeenteraad, terwijl fracties als de SP, CDA en D66 ook kritisch zijn over het staverbod.

Vorige maand diende VVD-raadslid Huub Verweij al een voorstel in het verbod te schrappen uit de Algemene Politie Verordening op het serveren van drank aan mensen die niet op een terras zitten. Zijn PvdA-collega Michiel Mulder kondigt een variant hierop aan: ”In de APV zou het niet over staand of zittend drinken moeten gaan, maar over de vraag of er overlast is. Staand drinken op een terras zonder overlast te veroorzaken, moet niet langer een overtreding zijn.”

Vooruitlopend op de aanpassing van de APV kondigde burgemeester Job Cohen gisteren aan dat het staverbod niet meer gehandhaafd zal worden. (HET PAROOL)

Parool opiniepagina:

Eric heeft boter op zijn hoofd

Als collega-politicus van Eric van der Burg heb ik me geschaamd voor zijn bijdrage in het Parool van 29 juli jl.

Van der Burg speelt in zijn opiniestuk geheel op de man, in dit geval de vrouw, Els Iping. Zij krijgt op een akelige wijze ten onrechte van onder uit de zak van mijn doorgaans vrolijke VVD-collega in de raad. Reden: het terrasbeleid.

Nu heb ik mijzelf deze zomer ook verbaasd over het feit dat je in Amsterdam blijkbaar je biertje niet staand kunt drinken. Zelf drink ik het biertje ook het liefste staand in plaats van zittend. Dit moet mogelijk zijn in Amsterdam.

Zowel staande als zittende bierdrinkers kunnen voor overlast zorgen en het is van belang in de Amsterdamse binnenstad de juiste balans te vinden tussen de belangen van bewoners én van het uitgaanspubliek. Wat onze binnenstad zo uniek maakt voor een wereldstad is dat er maar liefst 81.000 mensen wonen hetgeen de leefbaarheid en de levendigheid ten goede komt. Tegelijkertijd heeft een wereldstad een dynamisch uitgaansleven nodig.

In de dynamiek van zijn verkiezingsretoriek ‘vergeet’ Eric per ongeluk twee dingen te vermelden.

1. Dat Els Iping met steun van de VVD stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Centrum is. En dat de VVD in Centrum maar wat graag deel uitmaakt van de coalitie. Oh, wat lopen ze te stralen bij het lintenknippen. En oh wat zijn ze snel weg als er iets lastigs uitgelegd moet worden. Als Iping echt zo’n ramp voor de stad was, had de VVD gewoon uit de coalitie moeten stappen.

2. Dat het terrassenbeleid niet door het stadsdeel gemaakt wordt, maar door de centrale gemeenteraad, waar Eric al jarenlang deel van uitmaakt. Als lid van de raad stemde hij in op 17 december 2008 doodleuk vóór de regel die hij nu aan Els Iping ophangt. Niet alleen Eric stemde voor de regel, de hele raad stemde voor, moi incluis. Daar kan je spijt van hebben, maar het is wat al te goedkoop om, zoals de plaatselijk VVD-leider doet, anderen je eigen fouten te verwijten.

Eric, laten we samen de problemen van de stad aanpakken en fouten die in het verleden door ons gemaakt zijn waar mogelijk herstellen. Zoals wij ook op jullie steun konden rekenen bij ons voorstel voor verwarmde terrassen in de winter. Maar doe de waarheid geen geweld aan, en speel niet op de man, want zo bevestig je het beeld dat veel mensen van de politiek hebben: draaien en huichelen.

Michiel Mulder

5 reacties

Opgeslagen onder Politiek

5 Reacties op “Staan bier drinken

 1. JW Menger

  Voorbeeld: LOLA’S in de Kerkstraat heeft geen terrasvergunning. Wel wordt er buiten staande bier gedronken en levert mede daardoor veel overlast voor omwonenden. De gemeente en de politiek doen niets. Een VVD wethouder van Stadsdeel Centrum woont 50 meter verderop en doet niets….. (slaapt waarschijnlijk achter).
  Verdere verruiming van de regels zal nog meer tolerantie opleveren en de “alles moet kunnen” mentaliteit stimuleren.
  Handhaaf de regels en kom als gemeente en politiek je zorgplicht na voor de bewoners van de binnenstad.
  De vluchtige genoegens van de provinciale en randstedelijke stapper zijn voldoende gewaarborgd. Oprekking van de terrasregels verleent nauwelijks een bijdrage aan het uitgangsplezier, maar is wel erg negatief voor het woonplezier van omwonenden.
  Overigens kun je het fenomeen terrasverwarming niet verdedigen als je bezorgd bent voor het behoud van het huidige klimaat…..
  Dat de VVD daar lak aan heeft is zorgelijk, maar dat de linkse partijen deze keus maken is onbegrijpelijk.

 2. JW Menger

  Zeg Michiel, als je geen antwoord geeft kun je beter geen discussie beginnen. Al je schrijfsels blijven in de lucht hangen en meningen van je komen daardoor niet stevig met beide benen
  op de grond te staan.

 3. michielmulder

  Beste heer/mevrouw Menger, alles op z’n tijd zal ik maar zeggen. Ik was van plan u uit te nodigen telefonisch in onze uitzending van PvdA TV op Salto te reageren. Schikt dat a.s. maandag tussen 17u en 18u? Het onderwerp dan is horeca in de binnenstad. U kunt dan uw vraag of het bovengenoemde probleem neerleggen bij de fractievoorzitter van PvdA centrum, die met een medewerker van Casablanca in gesprek gaat. En dus met u.

 4. Pingback: MulderMail! « Website van Michiel Mulder!

 5. Pingback: Bier doe je stáánd! | Weblog Dré Oudman Appingedam

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s