VanDerLaan

Huidige minister van der Laan is in Amsterdam een merk. Jarenlang was hij onze fractievoorzitter, daarna jarenlang trouble shooter. Geen bestuurscrisis zo groot of hij bezwoor deze. Als klap op de vuurpijl bracht hij het jaren/decennialange conflict tussen gemeente en enkele bedrijven in de haven over een woningbouwlocatie in de Houthavens tot een verzoening. De spade kan eindelijk de grond in.

En ook in Den Haag zorgt hij voor een goede beweging. Naast zijn sociaal-realisme op het gebied van culturele vraagstukken en Cohen-Terstalliaanse synthese is dat de woningmarkt.

Minister Van der Laan slaagt er in de door het stuntel van Vogelaar en Bos dramatisch verslechterde verhoudingen met de woningcorporaties te herstellen en  is het met Aedes, de koepelvereniging van de corporaties, eens geworden over een aantal crisismaatregelen voor de woningmarkt die woningcorporaties betreffen.

We zijn er natuurlijk nog niet, maar er is overeenstemming over de volgende maatregelen:

Verhoging borgingsgrens WSW van gemiddeld 200.000 naar gemiddeld 240.000 euro. Aedes drong al langer aan op deze maatregel, aangezien juist deze maatregel belangrijk is voor corporaties omdat het direct helpt bij de financiering van hun investeringen.

  • Een tijdelijke verhoging van de WSW-borgingsgrens naar 350.000 euro, specifiek voor de aankoop van onverkoopbaar gebleken nieuwbouwwoningen. Dit verbetert de financiële voorwaarden voor corporaties om eventueel nieuwbouwwoningen van commerciële projectontwikkelaars over te nemen. Overigens zullen corporaties dat natuurlijk alleen doen als het past binnen hun financiele mogelijkheden en als het past binnen hun woningvoorraad en de lokale woningmarkt.
  • Er komt een onderzoek naar de mogelijkheden van financiering voor corporaties (met WSW-borging) op basis van een financieringsprogramma voor de openbare kapitaalmarkt (EMTN). De inzet daarvan is om, zo stelde Calon, die mogelijkheid voor elkaar te krijgen zodat het aanbod van financieringsmiddelen ruimer wordt en corporaties goedkoper geld kunnen lenen.
  • De bestaande regeling voor energie-investeringsaftrek (EIA) wordt tijdelijk uitgebreid met bestaande huurwoningen.
  • Van der Laan geeft aan dat hij bereid is te overleggen over een alternatief voor de bijzondere projectsteun (Vogelaar-heffing). Voorwaarde daarbij is dat de wijkactieplannen volledig uitgevoerd worden.

Tegenover deze maatregelen staat de verwachting dat de corporatiesector zich inzet om extra investeringen te realiseren.

  • Corporaties doen hun uiterste best om hun nieuwbouwproductie op peil te houden en, als het ook maar even mogelijk is, deze zelfs te verhogen.
  • Corporaties doen in 2009 en 2010 ieder jaar bij 100.000 woningen extra energiebesparende investeringen (met name met behulp van de EIA-regeling).
  • Van der Laan wil overleg met betrokken partijen over mogelijkheden om mensen te helpen die gedwongen hun huis moeten verkopen. Dat overleg zal ook op lokaal niveau plaats moeten vinden.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s