Drie keer zo erg als in de jaren 80

Voor de site Nieuws uit Amsterdam deed ik een interviewtje per mail over de kredietcrisis.  Zie hier.

Een dag na dato al verjaard. De economie krimpt 3,5%, drie keer zo hard als in de jaren tachtig.

recessie

De cijfers die het Centraal Planbureau vandaag naar buiten bracht zijn uniek in zijn soort. In de jaren tachtig steeg de werkloosheid in twee jaar tijd van 3,4% naar 7,7% en verder door naar 9,3%. Nu stijgt de werkloosheid al in twee jaar tijd van 3,9% naar 8¾%. Dat is in twee jaar tijd bijna 400.000 werklozen erbij: van 300.000 in 2008 tot 675.000 in 2010.

Ook vlak na de eeuwwisseling was sprake van een neergaande conjunctuur. Toen bleek dat het met name kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt waren die het eerste hun baan verloren. De werkloosheid onder lager opgeleiden steeg van 6% in 2001 tot 15% in 2003 en boven de 20% in 2005. In Amsterdam verdwenen in deze periode 40.000 banen. De werkloosheid onder middelbaar en hoger opgeleiden kwam niet boven de 8% uit. Dit correspondeerde met een toename van de – landelijke – werkloosheid van ruim 230.000 arbeidsjaren.

Als we deze cijfers naast elkaar leggen, kunnen we ons een voorstelling maken van de stijging van de werkloosheid onder laagopgeleiden, als de werkloosheid landelijk met bijna 400.000 oploopt zoals nu voorspeld wordt.

Als we niks doen, betekent dat dat er in Amsterdam minstens net zo veel werklozen bijkomen als er nu in de bijstand zitten.

Maar we gaan niet niks doen. We gaan aanpakken. Daarvoor lanceerde de fractie een pamflet.

Het is nu zaak dat die daadkrachtig uitgevoerd worden. De historische recessie waar we inzitten noopt tot de hoogste waakzaamheid. Het college moet de middelen die we als gemeente hebben daadkrachtig inzetten. Want we kunnen wel wat.

Het reintegratie budget van de gemeente moet zo ingezet worden, zodat er niet, net als in de jaren tachtig, een hele generatie werklozen ontstaat. Mensen moeten zoveel mogelijk aan de slag gehouden worden, of blijven werken aan scholing. Het college moet hierover afspraken maken met de werkgevers in Amsterdam.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s