Kredietcrisis TV

PvdA start kredietcrisis tvVandaag werd officieel bekend dat we nu officieel in een recessie zitten.
Wat is een recessie?
Wat zijn de gevolgen voor uw persoonlijke situatie?
Op al deze vragen krijgt u antwoord in het nieuwe programma kredietcrisis TV op de Amsterdamse zender Salto.

Om alvast met deze vraag te beginnen: een recessie is een krimp van de economie van twee opeenvolgende kwartalen. Onze economie is alles wat we met elkaar produceren in Nederland, het Bruto Binnenlands Product (BBP). Als dit daalt, heeft dit gevolgen voor de winsten van de bedrijven en uiteindelijk ook voor de werkgelegenheid. Vergeleken met een jaar eerder is onze economie/BBP nu 0,6% gekrompen, in het vierder kwartaal van 2008.

De werkgelegenheid is nog wel gegroeid in 2008: aan het eind van 2008 waren er 100.000 banen meer in Nederland dan een jaar eerder.

Maar de werkloosheid gaat oplopen: het Centraal Planbureau voorspelt dat er 200.000 werklozen bijkomen in Nederland. En dat is slecht nieuws.

Daarom: kredietcrisisTV!

Maar zijn nog meer cijfers bekend geworden deze week. Het slechte nieuws buiteld over elkaar heen.

Het kadaster maakte bekend dat het aantal transacties op de woningmarkt in januari 48% gedaald t.o.v. december 2008. Dus een halvering van het aantal verkopen in een maand tijd.

De Rabobank maakte bekend dat in 2008 zijn 373.900 hypotheken zijn verstrekt, een afname van 17,3% tov 2007. Het aantal oversluitingen daalt harder dan het aantal nieuw verstrekte hypotheken.  Het totale volume van de verstrekte hypotheken is echter vrij constant gebleven over de vier kwartalen (!), elk kwartaal tussen de 20 en 25 miljard (laatste kwartaal 2008 tegen de 25 miljard). Dat betekent dat de banken wel door zijn gegaan met verstrekken van hypotheken. De netto hypotheekverstrekking nam in het vierder kwartaal met 12 miljard toe tot 582 miljard euro.

Het aantal gedwongen verkopen laat in 2008 een lichte stijging zien, van 1.810 naar 1.960, zodat deze weer op het niveau van 2006 ligt (1.970). De Rabo noemt het zelf een ‘stabilisatie’: een juiste benaming, dunkt me.

In dit licht geeft de hoge risico opslag op de hypotheekrente te denken. De geldmarktrente en lange rente zijn namelijk fors gedaald, maar de hypotheekrente blijft (vrijwel) onverminderd hoog voor rentevastperioden langer dan 5 jaar.

De variabele hypotheekrente is wel fors gedaald door de daling van de discontvoet en de geldmarktrente. De rente voor 1-5 jaar vastperiodes daalde ook harder dan de rente voor langere rentevastperioden. Dit blijkt uit de nieuwste gegevens van De Nederlandse Bank (zie hieronder).      De Rabobank verwacht dat de hypotheekrente voor 5-10 jaars hypotheken de komende maanden geleidelijk gaat dalen tot onder de 5%hypotheekrente

Berichtgeving in de media over kredietcrisisTV:

kredietcrisistv1

In Parool

In Telegraaf:

PvdA brengt crisis-tv op lokale zender

Van een onzer verslaggevers
       AMSTERDAM – De Amsterdamse PvdA start volgende maand met een televisieprogramma over de kredietcrisis op de lokale zender Salto.
        Het tv-programma wordt gepresenteerd door PvdA-gemeenteraadslid en econoom Michiel Mulder. Samen met bekende economen zoals Rick van der Ploeg en Willem Vermeend bespreekt Mulder de gevolgen van de crisis voor en met de Amsterdammer.
       In het programma staat centraal wat de kredietcrisis betekent voor Amsterdamse gezinnen, Amsterdamse banen en de Amsterdamse woningmarkt. Kijkers kunnen zelf ook vragen stellen, die in de uitzending zullen worden beantwoord, belooft Mulder.

       „Het programma is bedoeld voor iedereen die zich afvraagt wat de gevolgen van de kredietcrisis zijn voor de stad en zijn inwoners”, zegt Mulder. „Amsterdammers die vrezen voor hun baan, ondernemers die zich afvragen of ze het eind van het jaar wel halen. Wij brengen de nieuwste inzichten van deskundigen en de meest actuele ontwikkelingen in het leven van inwoners van Amsterdam, voor iedereen toegankelijk op de buis.”
       Amsterdammers die in de uitzending aandacht willen voor hun eigen situatie of een vraag willen stellen aan de makers, kunnen contact opnemen met de PvdA.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s