Getuigenverklaring

Iedereen die mijn politieke wederwaardigheden een beetje volgt op dit weblog weet dat ik mij nogal druk maak om de positie van de kleine winkeliers ten opzichte van de grote vastgoedexploitant. Wij deden daarom enkele voorstellen om afspraken te maken met de sector, zodat voor de kleine winkelier voldoende ruimte blijft in de Amsterdamse winkelcentra, zie hier.

Eén van de aanleidingen voor de voorstellen was de situatie van de familie Zijlstra in de Amsterdamse poort. Wegens een face lift van het gedeelte in winkelcentrum De Amsterdamse Poort dat ‘De Passage’ genoemd wordt liet de eigenaar van het winkelcentrum, ING, steeds meer winkelpanden leeg staan.

De kinderkledingwinkel van de familie Zijlstra kreeg hierdoor steeds minder klandizie, zij konden de huur niet meer betalen en ING heeft uiteindelijk een rechtszaak aangespannen, in plaats van te kijken hoe ze samen konden zorgen voor een goede overgang.

De eigenaar van de zaak is inmiddels failliet verklaard. De kinderkledingzaak is gesloten, de oprichter van de zaak zijn pensioen kwijt en hij dreigt nu ook zijn huis kwijt te raken.

Ik heb de kwestie geagendeerd in de raadscommissie van december, omdat er afspraken zijn gemaakt waar onder andere de gemeente betrokken was, dat de ontwikkeling van evenementencentrum GETZ in de buurt van het winkelcentrum niet ten kostte mag gaan van de zittende winkeliers in De Passage. ING houdt zich niet aan deze afspraken. Daarom schreef de wethouder een brief aan ING om hun om uitleg te vragen.

Ter voorbereiding van mijn inbreng ging ik langs in De Amsterdamse Poort om uit eigen ervaring te zien en te horen of het inderdaad zo erg is als de familie Zijlstra zegt. Mijn conclusie: ja, het is zo erg. Mijn bevindingen heb ik genoteerd in een getuigenverklaring die de advocaat van de familie Zijlstra bij het gerechtshof heeft ingebracht voor het hoger beroep dat ze hebben aangetekend.

Hopenlijk helpt het. 11 maart is de zitting.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s