Inhuur externen

Nav twee eerder door mij ingediende moties ligt er nu een plan van het college van B&W voor een plan van aanpak aangaande de inhuur externen.

Die vinden wij niet ver genoeg zijn.
 
Wij willen echt een substantiele reductie op korte termijn. Nu wordt te veel op de lange baan geschoven, de aanpak is slap. Dit terwijl bij de inhuur externen de beer volledig los lijkt. De inhuur is in een jaar tijd verdubbeld en er wordt verdere stijging voorzien. De zaken waarvoor extern wordt ingehuurd zijn niet acceptabel, zoals ‘beleidsondersteuning’ (organiseren van workshops – waarom moet daarvoor ingehuurd worden?) en ook voor reguliere taken wordt heel veel ingehuurd. Van de uitzendkrachten wordt 70% ingehuurd voor reguliere taken. Niet sociaal in onze optiek, en onnodig.
 
Wij willen voor de voorjaarsnota een onafhankelijk onderzoek van de accountant naar nut en noodzaak van inhuur zoals dat nu plaats heeft. Daarnaast willen wij vooraf een begroting zien en niet heel de tijd geconfronteerd worden met overzichten achteraf (nu wordt externe inhuur altijd geaccordeerd bij jaarrekening – daar zijn wij tegen, omdat je dan als raad met lege handen staat en niet meer kan sturen.)
 
Dus: onacceptabel, onafhankelijk onderzoek en de raad moet vooraf kunnen beoordelen of de voorgestelde inhuur terecht is.

Ter illustratie: uit het overzicht dat college nu heeft gegeven blijkt dat sommige diensten veel meer bezetting van zoals dat heet ‘fte’s’ hebben tov de formatie. bijvoorbeeld de bestuursdienst heeft formatie van 455 en bezetting van 535. Dat zijn dus niet-geaccordeerde personele uitgaven van 80 (ingehuurde) ambtenaren. voor de ggd geldt dat er 39 ftes’s te veel zijn in de bezetting en bovendien wordt daar ook nog eens 6 miljoen (!) besteed aan inhuur uitzendkrachten voor reguliere functies. Begrijpt u het nog? Ik niet. Nog even voor uw beeld: de verdubbeling van kosten inhuur externen betekent dus dat we van 45 miljoen naar 96 miljoen zijn gegaan.

Dat moet maar eens afgelopen zijn.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s