Kredietcrisis

De kredietcrisis stevent inmiddels af op economische recessie. Het Centraal Planbureau verwacht een krimp van de Nederlandse economie van 0,75%. Het IMF voorspelt voor onze belangrijkste handelspartner Duitsland een economische krimp van 2,5%. De Amerikaanse economie, traditioneel de motor achter de wereldhandel, kromp alleen al in de laatste drie maanden van vorig jaar met 3,8%, de sterkste daling in de afgelopen kwart eeuw.

Inmiddels gaat de crisis dus niet meer alleen over banken, kredieten en rente, maar ook over het dagelijkse leven van, wereldwijd, miljoenen mensen. Een ook Amsterdam kan zich er niet aan onttrekken.

Een week nadat minister Donner ‘massaontslagen’ voorspelde in Nederland, maakte Philips, Corus en ING bekend duizenden banen te gaan schrappen. Deze bedrijven, met name ING en Corus, hebben ook veel medewerkers in de Amsterdamse regio, dus ook Amsterdammers zullen dit gaan merken, hoewel ING aan heeft gegeven dat de ontslagen met name in de buitenlandse vestigingen vallen.

Het Centraal Planbureau heeft terecht aangegeven dat lokale overheden niet bij machte zijn de economische tegenwind te keren. Wel kan de stad Amsterdam een aantal zaken ter hand nemen die de gevolgen voor de mensen waar het uiteindelijk om gaat zo klein mogelijk maken. Hieronder een paar zaken die de PvdA-fractie snel uitgevoerd wil zien.

Het is van het grootste belang dat mensen die werkloos worden of werkloos dreigen te worden zo snel mogelijk een nieuwe baan of scholing krijgen aangeboden. De PvdA heeft daarom in een motie gevraagd aan het college dit te regelen met het bedrijfsleven. Er zijn bijvoorbeeld nog steeds sectoren die groeien. Vandaag werd bekend dat de havenactiviteit, ondanks de kredietcrisis 12 procent is gegroeid. We moeten blijven investeren in mensen, zodat als de economie binnenkort weer aantrekt, Amsterdam ten volle kan profiteren van de toename van de economische groei.

Bovendien is extra aandacht nodig voor de kleine bedrijven, die uiteindelijk voor het grootste deel van de werkgelegenheid zorgen in Amsterdam. De Partij van de Arbeid heeft recent drie voorstellen gedaan om hun positie te verbeteren: er moeten afspraken gemaakt worden met de grote beleggers die de winkelpanden verhuren over diverse branchering, zodat in Amsterdam niet alleen huren worden gevraagd die de grote ketens kunnen betalen; het mkb moet geholpen worden als ze hun huurverhoging willen aanvechten bij de rechter; de koopzondag moet in heel Amsterdam mogelijk worden.

De belangenvereniging van de kleine bedrijven, MKB-Amsterdam, deed nog een aantal aanvullende voorstellen. Onder andere een snellere betaling van facturen. Op dat punt worden zijn op hun wenken bediend: de PvdA heeft in december het college opgeroepen alle facturen binnen dertig dagen te betalen. Voor kleine bedrijven met financieringsproblemen kan dat veel problemen oplossen en faillissement voorkomen.

Het MKB-Amsterdam riep ook op tot een gemeentelijke garantieregeling van leningen, of het zelf verstrekken van leningen aan kleine bedrijven. Er is al een gemeentelijke regeling voor micro-kredieten om kleine bedrijvigheid in wijken te stimuleren. Het lijkt ons nú geen goede oplossing die uit te breiden of met een algemene gemeentelijke garantie te komen. Er is immers al een landelijke regeling waar het MKB gebruik van kan maken. Het probleem daarmee is dat veel kleine ondernemers die regeling niet weten te vinden en dat deze bureaucratisch opgetuigd is. Het ministerie van EZ heeft nu op aandringen van ons college toegezegd dat er een loket komt van het ministerie in Amsterdam, zodat kleine ondernemers gemakkelijker informatie over de regeling kunnen krijgen.

Verder deed de belangenorganisatie voor het kleinbedrijf het voorstel voor een MKB-vriendelijke overheidsaanbesteding. Dit heeft de fractie van de PvdA eerder al voorgesteld in de raadsnotitie ‘Een goede zaak’ die college Emre Unver samen met SP en GroenLinks indiende. Vaak wordt werk van de overheid in heel grote porties aanbesteed: alleen de grote bedrijven kunnen dan meedoen. Of soms wordt aanbesteed terwijl dat niet persé hoeft. Wij zullen donderdag in de raadscommissie waar de kredietcrisis besproken wordt aandringen op snelle doorvoering van deze maatregel. Er is reeds een raadsmeerderheid voor, dus waar wachten we nog op?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s