Kredietcrisis (X)

Tja hoeveel postings heb ik nu al over de kredietcrisis?

Whatever, het onderwerp is er belangrijk genoeg voor.

Zo hield ik vorige week een lezing op de Hogeschool van Amsterdam. Het was een interessant gezelschap dat zo weer haar eigen invloed van de kredietcrisis ondervond. Wat betekende het voor de opleidingen? Zouden er minder studenten vastgoedkunde instromen, of bleven er juist meer mensen langer studeren met de nodige financiele gevolgen voor het opleidingsinstituut? Op dergelijke vragen ging ik in, alsmede een analyse van de ontstaansgeschiedenis van de kredietcrisis en mogelijke beleidsreacties, een bewerkte versie van een eerdere lezing van het EIB over dit onderwerp.

Wat tot op heden nogal eens over het hoofd is gezien aangaande dit onderwerp, is dat het met name de sterke en langdurige rentestijging is geweest die in de V.S. de problemen heeft veroorzaakt. Opvallend is namelijk dat het met name de hypothecaire leningen tegen variabele rente waren die in de problemen kwamen, zowel in het ‘prime’-segment (kredietwaardige hypotheekgevers) als in het ‘subprime’-segment (hypotheekgevers met een slechtere kredietwaardigheid).

In Nederland zijn wanbetalingen in de proporties die we in de V.S. hebben gezien niet te verwachten: de kredietwaardigheid van Nederlandse hypotheekgevers die tegen een variabele rente hebben geleend is bepaald op basis van een toetsrente met de hoogte van een tien jaar vaste rente periode, maw een hogere rente, de afgelopen jaren ging het om +/- 6%. Gezien het feit dat de hypotheekrente momenteel op 5,5% staat zijn daar dus weinig problemen te verwachten. Dit blijkt ook uit gegevens van Rabobank en de Nationale Hypotheek Garantie: de wanbetalingen en gedwongen verkopen lopen helemaal niet op in Nederland.

Des te opmerkelijker is het gat tussen de hypotheekrente en overige rentes, zoals de gelmarktrente en de lange rente.

rente

Wat direct opvalt aan het bovenstaande plaatje, is dat de geldmarkrente en de lange rente fors zijn gedaald, maar dat de hypotheekrente onverminderd hoog blijft. Door de daling van de discontovoet door de Europese Centrale Bank en de ingrepen door overheden in het bankwezen (nationalisatie en garantiestelling) is de geldmarktente fors gedaald (3 maands euribor). Ook de lange rente (jongste 10-jaars staatsobligatie) is fors gedaald. Maar de hypotheekrente is gelijk gebleven op 5,5%. Hierdoor is de risico opslag op de geldmarktente opgelopen tot 300 basispunten (3 procentpunt) en de risico opslag op de lange rente is opgelopen tot 175 basispunten. Dit zijn uitzonderlijke hoge spreads die weinig verband lijken te houden met de daadwerkelijke woningmarktrisico’s (zie voorgaande over wanbetalingen en toetsing bij variabele rente).

In één van de sheets hierboven ziet u de regressiecoefficienten voor de hypotheekrentefunctie in de V.S. en in Nederland. Hierop heb ik een Chowtest losgelaten, die een structurele verandering van de coefficienten meet. In de V.S. is dit moment halverwege 2007 te definieren: op dat moment wijzigen de coefficienten van de hypotheekrente functie structureel. Dit is de hypotheekcrisis die we meten. In Nederland is op dat moment nog géén structurele breuk in de hypotheekrentefunctie waar te nemen. Daaruit blijkt dat in de V.S. de crisis begon op de woningmarkt, met gevolgen voor de financiele sector en via internationale transmissiemechanismen Nederland bereikte. In Nederland was op dat moment (medio 2007) nog geen sprake van een crisis op de woningmarkt.

Nu de eerste effecten van de kredietcrisis succesvol zijn bestreden door overheden zijn de banken aan zet. Laten zij niet de omgekeerde fout maken die zij in de V.S. maakten, en door een te hoge hypotheekrente en te stringent kredietbeleid, zélf een woningmarktcrisis veroorzaken.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s