Weekendacademie

Vandaag was ik op bezoek bij de Weekendacademie. Een heel goed initiatief waarbij kinderen van rond de twaalf, dertien jaar in het weekend huiswerkbegeleiding krijgen en extra lessen over interessante zaken en er is ook tijd voor ontspanning.

Al met al een bijzonder nuttig en goed initiatief, waarbij me telkens weer opvalt hoeveel kinderen van die leeftijd al weten, hoe assertief ze zijn en dus meer in het algemeen hoeveel potentie en kracht er in onze Amsterdamse jeugd zit.

Om een lang verhaal kort te maken: altijd weer een fantastische ervaring.

Mijn les ging over de kredietcrisis. Ik heb het ontstaan van de crisis uitgelegd, vanuit elementaire begrippen als wat is nu eigenlijk rente? Dan kom je op de definitie: vergoeding voor onzekerheden en risico’s. Vanuit een simpele transactie tussen dhr. Jansen en dhr. Pietersen kom je dan op de bancaire sector en hoe de onzekerheden daar doorwerken in onze reele economie, om te eindigen in stijgende werkloosheid.

Na afloop kwamen er nog interessante vragen over hoe de VS nu eigenlijk aan al dat geld komt om die banken te financieren. Een interessante vraag: de helft van de Amerikaanse financieringsbehoefte wordt door China betaald, een ander aanzienlijk deel door staten uit het Midden-Oosten. Wat als die geen geld meer aan de VS willen lenen? Dan hebben we pas echt een serieus probleem. Het lijkt alleen niet echt de verwachting, want China heeft zelf gigantisch veel vermogen in Dollars aangehouden, en als ze financiering intrekken, zakt de Dollar onderuit en dit kost China veel geld in termen van vermogen. Maar ja, de kredietcrisis zagen we ook niet aankomen…

Verder kwam er een interessante vragen waarom we eigenlijk goudstaven hebben. Als antwoord tekende ik de pyramide van de geldcreatie: boven in zit De Nederlandse Bank (met de goudstaven in de kelder), daaronder de banken die een bepaald deel van hun vermogen bij DNB moeten aanhouden, daaronder zit het giraal geld (geld dat het publiek bij de bank aanhoud) en uiteindelijk het chartaal geld (muntjes en briefjes). Dit is bij elkaar de geldhoeveelheid, hoewel tegenwoordig ook de kortlopende geldmarktleningen eronder worden geschaard. Doordat er enigszins vaste verhoudingen in die geldhoeveelheid zitten met de andere treden van de pyramide naar boventoe, behoud je het vertrouwen. Maar vertrouwen is kwetsbaar zo hebben we gezien: gelukkig is met de kredietcrisis ons een spaarcrisis bespaard gebleven. Op basis van de pyramide van geldcreatie kun je je een voorstelling maken van de ramp die ontstaan was als iedereen z’n spaargeld van de bank afhaalde…

Nog andere vragen?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Persoonlijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s