PvdA wil convenant tussen gemeente en vastgoedexploitanten voor bescherming MKB

Een persbericht:

De PvdAfractie in Amsterdam wil de positie van kleine ondernemers in Amsterdam versterken.  Bij wegopbrekingen, renovatie en herstructurering van winkelcentra worden zij nu veel te vaak de dupe. De PvdA wil een convenant tussen vastgoedexploitanten en de gemeente met duidelijke afspraken erin over hoe om te gaan met zelfstandige middenstanders.

Derya Kaplan, raadslid voor de PvdA: “Wat je ziet bij winkelcentra is dat de kleine ondernemer het onderspit delft ten opzichte van de ketens. Dat komt omdat ketens makkelijker huurverhoging betalen, maar ook omdat zij sterker staan bij de herstructurering van winkelcentra. Ketens hebben een schaalvoordeel en hebben een betere onderhandelingspositie. Toch zal iedereen beamen dat een goed winkelgebied een winkelgebied is met diversiteit aan winkels en producten.”

In het convenant moeten afspraken komen over wie de regie voert bij herstructurering -de overheid of de ontwikkelaar-, en wanneer een winkelier recht heeft op tijdelijke huisvesting en financiële en juridische steun gedurende het proces.

Gemeenteraadslid Michiel Mulder: “De vastgoedexploitant die een duurzame relatie met de stad wil, ook als het gaat om grondposities bij nieuwe ontwikkelingen, moet laten zien dat hij ook oog heeft voor de kleine middenstander. We hebben onderzoek gedaan in de stad en hebben gezien wat er in het verleden mis ging op bijvoorbeeld het Delflandplein en nu in de Amsterdamse Poort. In dat laatste geval verblijven enkele kleine ondernemers in een winkelgedeelte dat gesloopt gaat worden. Het hele stuk staat al leeg, en er komen geen klanten meer, maar deze ondernemers hebben nog steeds geen duidelijkheid over hun eigen positie. Zo gaan we toch niet om met elkaar in Amsterdam?.”

De PvdA diende al eerder voorstellen in ter verbetering van de positie van het MKB. Zo komt er een boeteclausule voor aannemers bij vertraging van wegwerkzaamheden en krijgen ondernemers die teveel huur betalen voortaan gesubsidieerd advies van de bedrijfshuuradviescommissie.

Het hele voorstel vind je hier.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Economie, Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s