Gelukkig nieuwjaar?

Het nieuwe jaar begint lekker maar niet heus. VNG heeft onderzocht wat de gevolgen van de kredietcrisis voor de gemeentefinancien kunnen zijn. Ze verwachten:
– 300 miljoen euro minder uit het gemeentefonds
– 163 miljoen euro nodig voor eigen risico gemeenten in de bijstand
– 100 miljoen wegens de inzakkende bouwmarkt (verslechterde grondexploitaties – voor de berekening is gebruik gemaakt van de EIB-cijfers aangaande de bouwproductie)

Dat is bij elkaar 563 miljoen euro. Voor Amsterdam bedragen dit soort cijfers doorgaans 8% van de landelijke financiele gegevens, dus dan zal de gemeentebegroting al gauw zo’n 45 miljoen euro verslechteren.

En de burgemeester van Den Haag, Jozias van Aertsen, heeft een nieuw politiek concept gelanceerd: anticyclisch liberalisme. Hij wil woningprojecten naar voren halen en versnellen. Hoe men het ook noemt, met dergelijke aanbodvergrotende maatregelen moet men wel de effecten op de huizenprijs in de gaten blijven houden.

De huizenprijs is in Groot-Brittannie inmiddels met bijna Amerikaanse proporties gedaald: 18,9% daling in 2008.

Wat men met al deze westerse misere nog wel eens wil vergeten is dat de problemen in andere delen van de wereld waarschijnlijk groter zijn: grondstoffen daalden fors in prijs in 2008. Lood daalde 63,2% in prijs in een jaar tijd. Nikkel 62,6%. De prijs van koper daalde 58,1% en Zink daalde 54,3% Wat betekent dat voor de inkomens in de Derde wereld?

Dramatisch natuurlijk.

De prijs van cacao steeg met 67,9% in een jaar tijd: Amsterdam als grootste cacao haven ter wereld profiteerd daar van mee. Of wat dacht u van varkens? Levende varkens stegen18,1% in prijs in 2008. Wat pikken de Brabantse boeren daarvan mee?

Maar daarmee zijn we er nog niet. De kerst- en sinterklaasinkopen waren nog goed, maar de echte recessieverschijnselen op het niveau van de consument komen nog. Tot nu toe is namelijk nog niks mis met de consument: de werkloosheid is nog niet opgelopen en de salarissen worden maandelijks nog gewoon overgemaakt.

Maar als in 2009 de economie gaat krimpen en de arbeidsmarkt verslechterd, zal het gedaalde consumentenvertrouwen ook materieel omgezet worden in minder aankopen. Het afgelopen jaar hebben consumenten hun spaargeld aangesproken om meer te consumeren, maar het eind daarvan lijkt nu in zicht. Uit onderzoek van het economische bureau van ING blijkt dat 55% van de mensen van plan is meer te gaan sparen. 60% wil zuiger leven. De koopkracht ontwikkeld zich nog positief, maar deze koopkrachtontwikkeling lijkt dus niet ten goede te gaan komen aan de ondernemers die graag hun spullen willen verkopen.

En dan krijgen we de echt vervelende klappen voor de reele economie. Als in 2010 de oplopende werkloosheid zorgt voor tweede orde effecten is de conclusie snel gemaakt: hier zijn we voorlopig nog niet vanaf.

Evenwel een zo gelukkig mogelijk 2009 toegewenst.

1 reactie

Opgeslagen onder Economie

Een Reactie op “Gelukkig nieuwjaar?

  1. FvdB

    De gemeente-inkomsten gaan het komende jaar 563 miljoen euro dalen. Het zij zo.
    En nu maar hopen dat de gemeenten de tering naar de nering gaan zetten, dus zuiniger gaan uitgeven en hun uitgavenpatroon niet veilig gaan stellen door de OZB (alweer) te gaan verhogen of nieuwe belastingen gaan verzinnen voor burgers en bedrijven. Burgers, die in deze tijd al een risico van inkomstendaling lopen, en bedrijven die een moeilijke tijd tegemoet treden.
    Veel gemeentebestuurders hebben van economie weinig kaas gegeten en – gewend als zij zijn met minder geen genoegen te nemen- denken een inkomstentekort op te moeten lossen door dit bij de belastingbetalers weg te halen in plaats van de gemeente-uitgaven te beperken. Hoe gemakkelijk is het immers tekorten en blunders op de belastingbetalers af te wentelen. De machteloze burger kan zich tegen belastingheffingen niet verzetten en gemeentebestuurders hopen dat de kiezers dit bij de volgende verkiezingen weer vergeten zijn.
    Als mijn inkomen het komende jaar gaat dalen ga ik echter bezuinigen en ik verwacht van mijn overheden hetzelfde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s