Onderzoek huizenprijs

Parool maakt melding van een onderzoek naar huizenprijzen dat door en bureau genaamd Redevco gedaan is, onderdeel van een investeringsfonds van de familie Brenninkmeijer. Hieruit zou blijken dat de huizenprijzen met meer dan veertig procent gaan dalen.

De redenering is als volgt: als de huizenprijsstijging hoger is dan de stijging van het reele inkomen, volgt daarop een correctie van de huizenprijzen. Er wordt een vergelijking getrokken met de jaren zeventig.

Maar deze vergelijking gaat op een aantal punten mank.

Uit het huizenprijzenmodel van het CPB dat gebruikt is bij de hypotheekrentestudie blijkt dat er in de jaren zeventig een ‘bubbel’ zit die niet door het model verklaard wordt en die zit er nu niet. In de jaren zeventig was er sprake van een negatieve reeele hypotheekrente: een tamelijk uitzonderlijke situatie. De reeele huizenprijsstijging voorafgaand aan de huizenmarktcrash was bovendien vele malen hoger dan die wij de afgelopen jaren hebben gezien. Bovendien bleeft in de jaren zeventig en begin jaren tachtig het aanbod vrolijk doorstijgen, hetgeen uiteraard de huizenprijsdaling versterkt. Dat is nu ook compleet anders in een vraaggestuurde markt.
Waar de onderzoekers bovendien aan voorbij gaan is dat mensen bij stijgende welvaart gewoon een groter deel van hun inkomen aan wonen gaan besteden. Kwestie van preferenties. Volgens hun model zou de prijsdaling zo groot moeten zijn dat de huizenprijs (na de daling) weer gemiddeld even hard is gestegen als het reeel inkomen is gestegen sinds 1990. In het Verenigd Koningkrijk zou de huizenprijsdaling zo groot moeten zijn volgens de onderzoekers dat de stijging van de huizenprijs (na de daling) net zo hard is gestegen als het besteedbaar inkomen sinds de jaren vijftig.
Een kulredenering, me dunkt.

1 reactie

Opgeslagen onder Economie

Een Reactie op “Onderzoek huizenprijs

  1. F vd B

    Michiel, probeer dit eens wat duidelijker te maken.
    Ik heb eind jaren ’80 een huis gekocht dat nu, ruim 20 jaar later, 8 à 9 maal zoveel waard is als toen. Dat is wellicht uitzonderlijk, maar 4 à 5 maal is niet ongewoon. Vooral de laatste 10 jaar zijn de huizenprijzen waanzinnig gestegen. Een huis van 5 ton in euro’s nu, is vergelijkbaar met een huis van 150.000 gulden in de jaren ’80.
    Nu weet ik dat er inflatie is geweest, maar de stijging komt toch niet overeen met mijn inkomensstijging van de afgelopen 20 jaar.
    Legt u uw hierboven geplaatste financiële redenatie s.v.p. eens uit met een voorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s