EIB in Financieel Dagblad

Het blijft interessant zo tegen de kerst. Ivm het naar buiten brengen van ons advies aan de minister (zie vorig posting) heeft onze directeur een interview gegeven in het Financieel Dagblad, met daarin het plan om scheefwonen aan te pakken en aldus de doorstroming te bevorderen én vermogen vrij te spelen om te investeren in knelpunten op de woningmarkt.

Leest u hier maar ‘ns.

4 reacties

Opgeslagen onder Economie

4 Reacties op “EIB in Financieel Dagblad

 1. F vd B

  Inkomensafhankelijke huur? Alwéér de kop opstekend…
  Het advies van het EIB lijkt het advies van een objectief instituut te zijn, althans zo wordt het via de media getoond. Dat is het echter niet.
  Het is zwaar politiek gekleurd.
  Waarom wordt van dit advies niet gewoon gezegd dat het een Amsterdams PvdA plan is? Dat zou tenminste eerlijk zijn.
  Overigens is plan van het inkomensafhankelijke huur al zo oud als de weg naar Rome. Het werkt niet en het is niet eerlijk t.o.v. die mensen die nèt ietsje harder werken dan hun buurman en daardoor op den duur nèt ietsje meer verdienen maar wel verknocht zijn aan hun oude buurt, waarvoor zij zich niet schamen, enwaar zij hun familie vrienden en kennissen hebben.
  Wie zich wèl moeten schamen zijn politici die persistent weigeren huizen te bouwen voor die wat meer verdienende groep en maar blijven hameren op de sociale woningbouw voor de lagere inkomens.
  Daardoor kàn die wat beter verdienende huurder niet verhuizen, al wilde hij het graag.

 2. Michiel

  Beste F vd B,
  Bij nieuwbouw wordt al jarenlang 70% in het marktsegment gebouwd in Amsterdam. Daarnaast wordt een deel van de sociale huurvoorraad verkocht om in de vraag naar woningen in het middensegment te voldoen.
  Verder kun je het EIB gerust vertrouwen op zijn onafhankelijkheid.

  Met vriendelijke groet,

  Michiel

 3. F vd B

  Wat ik probeer duidelijk te maken is dat inkomensafhankelijke prijzen oneerlijk zijn voor diegenen die net wat harder werken, zich net iets meer ontzeggen en daardoor wat meer verdienen dan diegenen die zich die moeite niet getroosten. Bij inkomensafhankelijke huur heeft het geen zin harder te werken omdat het wat hogere salaris direct opgesnoept wordt door de inkomensafhankelijke huur. Dat is unfair er het demotiveert de burgers zich in te spannen op het werk.
  Beter is het voor die groep ruimere en luxere huizen te bouwen om het aantrekkelijk te maken te verhuizen. Het is echter flauw mensen weg te pesten uit een buurt waar ze mogelijk zijn opgegroeid en al decennia lang wonen, net als hun familie, vrienden en kennissen, alleen omdat ze wat meer zijn gaan verdienen. Moet een buurt soms een getto worden met alleen weinig verdienenden?
  Overigens ben ik niet zo overtuigd van de onafhankelijkheid van het EIB. Waarom zou ik daarop vertrouwen? Wie controleert die onafhankelijkheid?
  Wat mij in ieder geval opvalt is dat de schrijvers van het “onafhankelijke” stuk, net als veel bestuurs- en curatoriumleden van het EIB, overtuigde en actieve PvdA-ers zijn. Het stuk propageert bovendien inkomensnivellering.
  Dat maakt het een politiek (PvdA-)stuk.
  Zeg dat dan bij het interview, dan weten de burgers uit welke hoek ze het advies tot inkomensafhankelijke huur moeten plaatsen.

 4. dit is niets nieuw, in Belgie is het al jaren zo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s