Stad moet mooi bouwen

Het College van B&W heeft onze raadsnotitie ‘Mooi Amsterdam’ gepréadviseerd. Ze nemen bijna al onze voorstellen over. Het is één van de belangrijkste dingen die ik wilde doen voor ik de raad in kwam, dus ik ben hardstikke blij.

Hier vinden jullie de originele notitie.

Uit het Parool:

AMSTERDAM – Er komen vrijwel zeker strengere richtlijnen voor nieuwbouw in Amsterdam. De gebouwen moeten veel mooier en beter worden, en meer gericht zijn op hun sociale functie.

Dit heeft het college van b. en w. voorgesteld aan de gemeenteraad. Er moet minder worden gelet op de winst van ontwikkelaars.

Het college omarmt daarmee een raadsnotitie van de PvdA-raadsleden Hetti Willemse en Michiel Mulder. De gemeenteraad staat inmiddels in grote lijnen achter de conclusies.

De notitie, Mooi Bouwen, pleit voor een veel betere kwaliteit die desnoods ten koste van de hoeveelheid moet gaan. Een verhoogde kwaliteit is ook nodig omdat Amsterdam met de grachtengordel op de Unesco Wereld Erfgoedlijst wil komen. Daartoe moet ook in de zogeheten bufferzone, de strook eromheen, mooi en goed gebouwd worden.

‘Wat laten wij de Amsterdammers als erfgoed na? Is er nog sprake van een eigentijdse Amsterdamse stijl?’ schrijven Mulder en Willemse.

Aanleiding is het rapport van de jury van de Zuiderkerkprijs 2006. Die beoordeelde tien projecten en schreef in haar rapport dat een aantal projecten slechts ontwikkeld was met het oog op snel rendement.

Magere kwaliteit
Mulder en Willemse voegen daar aan toe dat de bouwprojecten die in de jaren tachtig bij stadsvernieuwingsprojecten in Zuidoost en de Westelijke Tuinsteden zijn neergezet, van magere kwaliteit zijn.

Volgens het raadsduo willen burgers graag in mooie huizen wonen. Daarbij valt de smaak van de bewoners niet altijd samen met die van de architect.

Verdere criteria zijn onder meer dat de omgeving prettig moet zijn (pleinen, fonteinen, postzegelparkjes) en dat de woning er moet passen. Ook moet pand duurzaam zijn.

Er moet weer gewerkt worden met kunstenaars die kunstwerken voor gebouwen maken en daarnaast moeten architecten weer ornamenten in de ontwerpen verwerken.

Het college wil enkele punten uit de PvdA-nota niet overnemen. Zo weigert het college een zogenoemde sociale-effectenrapportage op te nemen in de bouweisen. ”Niet nog meer bureaucratie,” aldus wethouder Tjeerd Herrema (PvdA, Wonen).

Verder meent Herrema dat de kwaliteit van de bouw in de achterliggende jaren niet zo dramatisch was als de PvdA-fractie wil doen voorkomen. Herrema: ”Tegenover de kritiek van de jury van de Zuiderkerkprijs staan juichende oordelen van andere jury’s.”
Verder zei Herrema dat hij de aanbeveling over de kwaliteit van de bouw bij stadsdelen onder de aandacht te brengen, zal overnemen. Stadsdelen waren de afgelopen tien jaar verantwoordelijk voor 26.000 van de bijna 39.000 gebouwde nieuwbouwwoningen. (TON DAMEN)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s