Frans

Ja ik heb het een beetje druk, zoals u wellicht aan het geringe aantal postings kunt zien.

Evenwel heb ik de tijd gevonden het opiniestuk van Frans Timmermans in de NRC te lezen. Hij presenteert een agenda waarmee de PvdA er weer bovenop kan komen met maar liefst 15 (!) actiepunten.

Kijk zo gaat het dus niet goed. De focus mist. Zowel de ambitie wordt geuit om naar een linkse meerderheid te streven, maar de SP wordt hierbij door Frans niet als een goede kandidaat gezien. Dat er nog nooit een linkse meerderheid was in de Tweede Kamer wordt gemakshalve vergeten.

wat door het hele artikel heenklinkt is de scepsis tov ‘populisme’ en de ‘personen democratie’. Dat is volgens mij een fundamentele denkfout waarmee getracht wordt de PvdA te voorzien van goede communicators in de top die luid en duidelijk de PvdA mening roeptoeteren. Ik denk niet dat ik de voorbeelden hoef te noemen waar dit soort dingen fout gaan.

Frans breekt terecht een lans voor het besef dat de Pvda op essentiele punten de schijn tegen zich heeft als het gaat om of de partij te vertrouwens is op essentiele punten als emancipatie van de vrouw en vrijheid van meningsuiting. Zijn pleidooi voor een – nogal ingewikkelde – sociaal-economische agenda, waarbij de internationale component wordt gekoesterd, zal echter nooit aan komen als de PvdA er niet in slaagt het vertrouwen terug te krijgen op het ‘culturele domein’.

Die boodschap lijkt in Den Haag niet echt aan te komen.

Grappig is ook dat Timmermans zich dus keert tégen het pleidooi van Hamer om meer samen met de SP op te trekken. Eerder keerde minister Vogelaar zich tegen het plan van haar collega minister Wouter Bos voor meer polarisatie. Wouter Bos hield ook een pleidooi voor meer populisme. Daar keert Frans zich nu dus weer tegen.

Ja kijk zo schiet het niet op. Ik ben erg voor een debat partij en er moeten zeker verschillende meningen zijn, maar dit gekissebis van nota bene ministers en fractievoorzitter via de media over essentiele strategische keuzes van de partij slaat natuurlijk alles. Daar tegenover staat een ‘lean mean machine’ van CDA bewindslieden die elkaar al allemaal minstens 25 jaar kennen. En een SP die op oud-Trotskisitsche wijze de partijlijn van Jan bewaakt, die niet schuwt om in de kleinste gemeenteraad de vertegenwoordigers in te fluisteren. Daar ben ik ook niet voor, maar een beetje meer regie bínnen de top zal de politieke effectiviteit wel ten goede komen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s