Stelling

Weer een stelling op de PvdA Amsterdam site. Hier alvast mijn mening:

‘Vrijheid van meningsuiting niet in goede handen bij CDA’

 

Balkenende die Opinio met een bodemprocedure kapot wil maken. Diverse prominente CDA’ers die de film van Geert Wilders bij voorbaat wilden verbieden. Hirsch Ballin met zijn uitgelekte brief over smalende godslastering en de actie tegen Gregorius Nekschot. Allemaal zaken die ons aan het denken zetten. Is de vrijheid van meningsuiting wel in goede handen bij de grootste regeringspartij? Of eten we de soep niet zo heet.

 

 

Mijn reactie:

Meerdere malen hebben diverse CDA’ers hun vrije mening geuit over hoe de vrijheid van meningsuiting geïnterpreteerd moet worden en waar deze voor bedoeld is. Bijvoorbeeld premier Jan-Peter Balkenende, met de hem kenmerkende bezweringen van als we nu kijken naar het debat dat we voeren moeten mensen zich afvragen of…

Op zichzelf ben ik persoonlijk geen groot voorstander van onnodige provocatie, maar als je kijkt naar de punten waar het CDA over valt dan zijn dat vaak de satirische uitingen. Eerder maakte de premier zich druk over hoe het koningshuis in ‘Café de wereld’ werd nagedaan, terwijl volgens mij Lex en Max rollend op de grond lagen bij die uitzendingen. In ‘Opinio’ schreef iemand een satirisch bedoelde ‘pastiche’, maar Jan-Peter kon er niet om lachen. Marcel noemt hierboven meer voorbeelden. Satire is doodnormaal in een vrije samenleving, vroeger op de Dam zorgden Jan Klaassen en Katrijn voor satire in een poppenkast, nu zijn het cartoonisten en televisiemakers. Of Hirsch Ballin zélf ook de hand heeft gehad in de zaak-Nekschot vind ik een zeer relevante vraag die in de kamer gesteld zou moeten worden, voordat we de conclusie kunnen trekken dat ‘het CDA’ verantwoordelijk is voor de gang van zaken. Op zijn minst heeft het CDA een klimaat geschapen waarin satiristen onder druk worden gezet op hun tellen te passen, zodat het risico van zelfcensuur op de loer ligt. Dit is zeer ernstig en vraagt om een krachtig weerwoord van de PvdA. Eén conclusie staat in elk geval als een paal boven water: het CDA houdt niet van humor.

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Zonder categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s