Les

Afgelopen dinsdag ging ik met collega Burke op bezoek op een school in Amsterdam om een gastles te geven over politiek. Waarschijnlijk is dit de leukste activiteit die je kunt doen als politicus. En zeer leerzaam, wellicht nog meer voor ons dan voor de leerlingen.
Het was een leuke klas leerlingen van rond de dertien jaar, waarbij de jongens behoorlijk druk waren en de meisjes een stuk rustiger. De jongens waren weliswaar druk, maar wel degelijk gemotiveerd. De kunst was natuurlijk de drukte om te zetten in intresse voor ons verhaal over politiek.
Daartoe lieten wij de leerlingen eerst vrij associeren over wat de begrippen zijn waar ze aan denken bij de woorden ‘politiek’ en ‘gemeente’. Ons bleek dat de algemene ontwikkeling van de leerlingen zeer behoorlijk was: ‘fractievoorzitter’, ‘torentje’, ‘volksvertegenwoordiger’: iedereen had wel een klok horen luiden. Aan ons de taak te vertellen waar de klepel hing. We kaderden de begrippen in een schematische voorstelling van ons democratisch systeem: de volksvertegenwoordiging maakt de wetten en controleren minsters en wethouders, die de wetten uitvoeren, enzovoorts.
Enigszins geschokt waren wij door het zelfbeeld van de jongeren, dat in onze optiek niet in verhouding stond met hun ontwikkeling. Toen we vroegen op wat voor school ze zaten, zeiden ze in koor, dat ze op het ‘laagste van het allerlaagste’ zaten. Hoe kunnen we deze jongeren zelfvertrouwen geven?
Tot slot vroegen we de jongeren wat de politiek nog voor hen zou moeten doen. Ze bleken goed op de hoogte te zijn van bepaalde gemeentelijke regelingen, zoals de gratis computers die de gemeente ter beschikking stelt ‘voor als je ouders geen werk hebben’. Wat ze bijvoorbeeld belangrijk vonden was een goed zwembad, maar ook: betere spullen voor op school. De computers die ze daar gebruikten waren oud en achterhaald. Gezamenlijk concludeerden wij dat ook een aircoinstallatie geen overbodige luxe was op een school op warme dagen als deze. Onbegrijpelijk dat het eerste het beste kantoorpand daar wel over beschikt, maar dat de toekomst van onze natie afgescheept wordt met oude spullen en bloedhete leslokalen. Wellicht een mooie eerste stap op weg naar een positiever zelfbeeld van deze jongeren?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s