Inbreng raadscommissie nav fotos Sooreh Hera

In de raadscommissie Kunst had ik de eer het volgende te mogen stellen namens de PvdA-fractie:Wij vinden het als fractie van belang dat kunst over kunst gaat en dat kunstzinnige argumenten daarbij centraal moeten staan. Kijkend naar de ervaringen van gemeentemuseum Den Haag en het museum in Gouda is het niet altijd vanzelfsprekend dat de kwaliteit van kunst centraal staat bij beslissingen een bepaald werk wel of niet tentoon te stellen. Eventuele zelfcensuur mag niet het antwoord zijn op maatschappelijke spanningen.

In dit kader zijn wij als fractie getriggerd nav berichtgeving in de media over foto’s van de beeldend kunstenares Sooreh Hera en het al of niet tonen hiervan op Art Amsterdam in de Rai. Een tentoonstelling overigens die van 7 tot 12 mei plaats vindt en die wij eenieder warm kunnen aanbevelen. 125 galeriehouders presenteren werk van 750 kunstenaars.

Het leek ons goed deze kwestie hier in de raadscommissie te bespreken. Hierbij willen wij de wethouder de volgende vragen stellen.

         Is zij het met ons eens dat kunst als kunst beschouwd en beoordeeld moet worden en dat niet andere overwegingen, zoals veiligheidsrisico’s of een eventueel beledigend karakter, hierbij betrokken mogen worden.

         Heeft de wethouder signalen of door externe factoren een afweging op kunstzinnige gronden onder druk staat bij Art Amsterdam

         Vind de wethouder dat de gemeente voldoende doet in de randvoorwaardelijke sfeer en kunnen wij nog meer doen.

         Is de wethouder bereid in debat te gaan met de tegenstanders van het tonen van de foto’s?

De beantwoording was naar tevredenheid: Ja, kunst moet als kunst beschouwd worden, nee de wethouder heeft geen signalen dat bij Art Amsterdam andere overwegingen een rol spelen, ja de wethouder is bereid wat nodig is in de randvoorwaardelijke sfeer te bewerkstelligen (maar acht dit niet nodig wegens het ontbreken van signalen van de RAI, en ja de wethouder is bereid in debat te gaan met de tegenstanders van de foto’s.

 

 

 

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s