Kunst moet gaan over kunstzinnigheid

Het stukje dat ik met collega Anne op de site schreef:

Rond de fotografe Sooreh Hera doet zich opnieuw een controverse voor. Het werk van de – van origine Iraanse – kunstenares werd eerder geweerd uit het gemeentemuseum in Den Haag. Aanvankelijk was het de bedoeling dat zij daar haar foto’s zou exposeren, maar toen bleek dat er foto’s bijzaten waar Iraanse homo’s werden afgebeeld, met ontbloot botenlijf en een masker van de profeet Mohammed en zijn neef Ali, werd dit aanbod ingetrokken.

De galerie die het werk van Hera tentoonstelt, overweegt de foto’s te laten zien tijdens Art Amsterdam in de RAI. Over de in opspraak geraakte foto’s zegt de directrice van Art Amsterdam Anneke Oele dat ze het ‘minder prettig’ zou vinden als deze onderdeel van de expositie zouden vormen. ‘Dan weet je zeker dat het hele mediacircus weer opnieuw begint,’ zo stelde zij afgelopen vrijdag in dagblad De Pers. Het is niet onze bedoeling haar integriteit in twijfel te trekken, maar wij willen steun uitspreken voor het beschouwen van kunst als kunst en zien hier een taak voor de overheid om dit te garanderen.

Een eventueel beledigend karakter, veiligheidsrisico, noch een mediacircus mogen een reden zijn voor kunstenaars en expositieruimten om over te gaan tot zelfcensuur. Dat is de bijl aan de wortel van de vrije en open maatschappij waar Amsterdam voor staat. Het gaat hier overigens over een kunstenares die met een 8,5 slaagde aan de academie voor beeldende kunst. De vrijheid van kunstenaars wordt door ons erg hoog geacht en deze vrijheid mag niet onder druk komen te staan door zelfcensuur. Als kunstuitingen mogelijkerwijs tot onveilige situaties leiden is het juiste antwoord een versterkte garantie van deze veiligheid en het aangaan van debat en niet een aansporing tot censuur. Tentoonstellingen moeten op hun kunstzinnige waarde worden beoordeeld, niet op hun veiligheidsrisico’s of op hun beledigende karakter. Waar een vakinhoudelijke afweging onder druk staat, moet de (gemeentelijke) overheid zorgen voor de juiste randvoorwaarden om dit te voorkomen.
Hopelijk laat de galeriehouder de uiteindelijke beslissing afhangen van de kunstzinnige kwaliteit die de individuele foto’s hebben en niet van allerlei andere overwegingen. En voorzover zij daarvoor steun nodig hebben van de gemeente om de juiste randvoorwaarden te scheppen, is het de verantwoordelijkheid van de overheid om hiervoor zorg te dragen. In Amsterdam mag zelfcensuur niet nodig zijn.

1 reactie

Opgeslagen onder Politiek

Een Reactie op “Kunst moet gaan over kunstzinnigheid

  1. Pingback: MulderMail! « Website van Michiel Mulder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s