Laat de angst niet regeren

De – van origine Iraanse – fotografe Sooreh Hera exposeert in mei in de Kunstrai. Eerder was er een controverse ontstaan over een tentoonstelling van haar in het Haags gemeentemuseum waar een aantal foto’s werden geweigerd, omdat ze afbeeldingen van de profeet Mohammed bevatten. Nu heeft – vandaag – de directeur van de kunstrai in gratis dagblad De Pers gezegd dat ze het ‘minder prettig’ zou vinden als deze foto’s ook onderdeel van de tentoonstelling van Sooreh Hera zouden zijn. Ze verwijst echter naar de verantwoordelijkheid van de Galerie A., die nog de kaarten tegen de borst houd, maar de kunstenares zelf wil graag alle foto’s ophangen.

 

Ik denk dat het een gevaarlijke ontwikkeling is als kunstenaars of expositieruimten aan zelfcensuur gaan doen, omdat ze bang zijn voor rellen. Wat mij betreft moet de vrijheid van kunstenaars erg hoog wordt geacht en deze vrijheid mag niet onder druk mag komen te staan door ofwel geweldsdreiging ofwel zelfcensuur omdat men bang is voor geweldsdreiding. Als kunstuitingen mogelijkerwijs tot onveilige situaties leidt is het juiste antwoord een versterkte garantie van deze veiligheid – dus bv meer bewaking – en niet een aansporing tot censuur. Tentoonstellingen moeten op hun kunstzinnige waarde worden beoordeeld, niet op hun veiligheidsrisico’s.

 

Hopelijk ziet de kunstrai dat uiteindelijk ook zo en wordt expositie van de foto’s geen strobreed in de weg gelegd. Ik moet zeggen dat ik als raadslid daarbij een bijzondere betrokkenheid voel – immers de gemeente Amsterdam is aandeelhouder. Wellicht kan de gemeente vanuit die verantwoordelijkheid haar invloed aanwenden ten faveure van de vrijheid van kunstuitingen.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s