Integratie (Xe keer)

Onze columnist op de website PvdA-Amsterdam Marcel Duyvestijn heeft weer flink uitgehaald naar de PvdA aangaande integratie.

Omdat de webpostings slechts 250 woorden mogen tellen hier voor de liefhebber mijn reactie in één ruk door te lezen:

Wat een ongelooflijk stompzinnige column is dit.

Ik heb blijkbaar een abonnement op alle stukken van Marcel, want zelden is er eentje waar het Volkskrant artikel niet wordt aangehaald. Zo wordt het vanzelf beroemd. Ons punt was dat de rechtse demagogie in het debat steviger weersproken moet worden – iets wat in de week dat het artikel verscheen ten ene male ontbrak.Overigens heb ik nooit gezegd dat Dijsslebloem bestreden moet worden, ik heb veel respect voor hem als kamerlid.

Wel opvallend dat ditmaal de Westermoskee van Milli gorus ontbreekt, die is ook in ettelijke artikelen van Marcel en de liefhebbenden ingebracht als zijnde dat de PvdA ‘2 miljoen subsidie’ voor een Moskee had gegeven. De werkelijkheid is dat het uitgestelde erfpacht was (dus weer terug zou komen) en dat ik nota bene zelf een motie heb ingediend dat we dat niet meer op die manier moeten doen.

Het is verder absolute flauwekul dat het de werkelijkheid is dat de PvdA alleen maar klaagt en niks doet en dat visie ontbreekt. Uit het verkiezingsprogramma Amsterdam:

‘Doel van integratiebeleid is volwaardige deelname van iedere burger aan de maatschappij. Wij willen bevorderen dat nieuwkomers Amsterdammer willen, kunnen én mogen zijn.
• Amsterdammer willen zijn; vrijheid en tolerantie nemen in Amsterdam een belangrijke plaats in. Alle inwoners moeten deze waarden respecteren. Dit maakt soms actie tot achter de voordeur noodzakelijk.
• Amsterdammer kunnen zijn; iedereen heeft gelijke rechten op toegang tot onderwijs, werk, huisvesting, zorg en openbaar vervoer. De overheid moet hiervoor de (rand)voorwaarden scheppen en alle burgers moeten hieraan – waar mogelijk – een actieve bijdrage leveren.
• Amsterdammer mogen zijn; Amsterdammers van niet-westerse afkomst worden nog altijd gediscrimineerd. Discriminatie in het uitgaansleven en op de arbeidsmarkt, waaronder de verwerving van stageplekken, moet met kracht worden bestreden.’

Uit het landelijk verkiezingsprogramma:

‘Een ongedeeld Nederland veronderstelt dat de geografische scheidslijnen tussen
kansarm en kansrijk worden geslecht. Maar in de huidige tijd is meer nodig.
Het ongedeelde Nederland blijft alleen bestaan als bevolkingsgroepen niet
tegenover elkaar staan, maar met elkaar één samenleving vormen. Op dit
moment gaat het de verkeerde kant op. Integratie stagneert, de segregatie
neemt toe. Die ontwikkeling wil de PvdA keren.’

Verder lezen we ook:

‘Maatschappijoriëntatie is een belangrijk onderdeel van inburgering. Daarin
worden normen geleerd die belangrijk zijn voor het participeren in het openbare
leven in Nederland. Ook is er aandacht voor Nederlandse grondrechten,
zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de gelijkheid
tussen mannen en vrouwen, homo’s en hetero’s en tussen mensen van verschillende
afkomst.’

Maar ik zal maar niet het hele verkiezingsprogramma hier gaan copy pasten en ik zal maar niet weer gaan herhalen wie één van de co auteurs was. Dat staat zo blasé maar is misschien wel aardig eens te bedenken als er voortdurend selectief geciteerd wordt uit iemands werk.

Visie genoeg dus is vervolgens de vraag of er iets gebeurd. Waarempel wel. Ongeveer alle zaken die Marcel ‘uit losse pols’ noemt zijn staand PvdA-beleid, nu realiteit in Amsterdam, met dank aan de PvdA.

Topkwaliteit van leraren staat in het programakkoord en hebben we onlangs een initiatiefvoorstel voor ingediend om uitvoering te versnellen. Er zijn reeds ouderen die gekort kunnen worden op hun bijstand als ze niet naar inburgeringscursus gaan.

De mismatch op de arbeidsmarkt is een aantal jaar geleden door ondergetekende zo’n beetje ‘ontdekt’. Omdat de PvdA in 2007 een motie hierover heeft ingediend worden er nu plannen ontwikkeld en uitgevoerd om actief de werkzoekenden in contact te brengen met de haven.

Ik weet niet hoeveel integratie barbecues er zijn en het effect is natuurlijk heel moeilijk te meten. Wel weet ik dat na de moord op Theo van Gogh de gemeenteraad heeft besloten 2 miljoen euro (0,04% van de begroting) aan het programma ‘Wij Amsterdammers’ uit te geven. Dit gaat naar nog veel meer dingen dan integratiebarbecues en uiteraard kijken wij elk jaar weer of dit nuttig is besteed. Ik kan mij herinneren dat onze fractievoorzitter Manon van der Garde daar vorig jaar zich nog kritisch over gebogen heeft – ook dat blijft onvermeld.

Er gebeurd dus wel heel wat meer dan luisteren en klagen. Ik heb het nu nog niet eens gehad over het streven iedereen binnen vier jaar op taalcursus te sturen, de verschillende participatie trajecten in het kader van de Wet Werk en Bijstand, de knappe uitvoering van Hennah Buyne van een plan om meer gemengde scholen te krijgen – zij verdiend veel respect voor de manier waarop dat wordt gedaan. Of het actieplan radicalisering, dat er dankzij herhaald aandringen van Manon van der Garde is gekomen – ook dat blijft ten enenmale onvermeld in respectievelijke bijdragen in Parool, Opinie, Volkskrant en deze website.

Zolang PvdA’ers elkaar echter de put in blijven praten dat het allemaal niks is en ook niks meer zal worden en alle goede punten eenvoudigweg volkomen negeren zal het beeld dat jij schetst evenwel blijven bestaan.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s