Zelfcensuur

Vandaag werd bekend dat Efsan Jami zijn tekenfilm over de Koran niet uitbrengt. Nu heb ik in artistiek opzicht geen al te hoge verwachtingen meer van Koranfilms sinds het verschijnen van die van Geert Wilders, maar principieel vind ik het een groot probleem dat alleen al het dreigen met geweld leidt tot zelfcensuur. Ik ben zoals inmiddels bekend moge zijn geen voorstander van het versterken van tegenstellingen als het gaat om interculturele relaties en polarisatie op dit gebied – ik verwacht daar weinig heilzame effecten van. Maar ik ben er nog meer op tegen dat politici, kunstenaars of wie dan ook zwichten voor doodsbedreigingen en daarom overgaan op zelfcensuur.

Het instrumentarium van de overheid lijkt op dit gebied niet toereikend. Dat zou dus uitgebreid moeten worden.

Een pregnant voorbeeld waar dit allemaal toe kan leiden is de situatie van Hirsi Ali: zij had eindelijk een huis waar ze ook echt kon gaan wonen, na jaren van hot naar her gesleept te zijn, en toen werd zij haar huis uitgeprocedeerd door nota bene haar buren, neerlands beste vriend.

We zouden haar als stad een plek moeten kunnen geven, in een huis waar ze niet weggepest wordt, in een stad die haar welkom heet.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s