WOZ

Vanochtend ging het in de commissie financien over de WOZ-waarde van woningen. WOZ staat voor Wet Onroerende Zaken en de WOZ-waarde is de waarde van een woning waarop de aanslag voor de OZB (onroerend zaak belasting) is gebaseerd. De ombudsman had een rapport geschreven over een casus, waarbij iemand bezwaar had gemaakt tegen de WOZ-taxatie en geen goed inhoudelijk antwoord kreeg. Pas toen hij dreigde naar de rechter te gaan daalde de WOZ-taxatie ineens met 50.000 euro.

Laten we niet onvermeld laten dat op 900.000 taxaties er slechts 12 klachten waren (maar dat achter een klacht vaak veel soortgelijke probleemgevallen schuilgaan) maar dat meer in het algemeen de Amsteramse belastingdienst zich niet hoeft te schamen voor haar prestaties. Namelijk, het aantal klagers bedraagt 0,0013% van het aantal hertaxaties.

Toch moet elke klacht serieus genomen worden en wel omdat de overheid de enige instantie is die mensen kan dwingen geld te betalen en het geweldsmonopolie bezit. Daarom moet een overheid altijd nóg klantgerichter zijn dan het gemiddelde bedrijf in de markt. Mensen kunnen namelijk niet stemmen met de voeten, zoals bij de keuze tussen de Aldi of de Albert Heijn.

Het meer structurele probleem dat zich voordoet is dat, als mensen bezwaar maken tegen hun WOZ-taxatie, zij niet of nauwelijks inhoudelijke repliek krijgen. In het geval waar het rapport van de Ombudsman op gebaseerd was was bijvoorbeeld een heel taxatierapport opgesteld door de woningbezitter. Dat kost ook een paar knaken. Dit moet dan wel serieus genomen worden natuurlijk. Bovendien, als mensen zich in het ootje genomen voelen of het gevoel hebben dat ze tegen een muur staan te schrijven, zullen ze eerder ook weer beroep aan gaan tekenen.

Daarom is er – op mijn aandringen – afgesproken dat de wethouder onder de loep zal nemen hoe de inhoudelijke reacties plaats hebben en of hier verbetering in mogelijk is.
Overigens: mijn hccnet mailaccount is even uit de lucht ik ben bereikbaar op mulder020@gmail.com

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s