80.200

Een mooie dag voor iedereen die een huis zoekt, zo lijkt het. Vandaag maakte het CBS bekend dat er vorig jaar 80.200 nieuwe woningen zijn gebouwd. Dit is het hoogste aantal sinds 1998.

Ook een mooie dag voor mijn werkgever, het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Het EIB voorspelde namelijk begin januari reeds een vergelijkbaar aantal woningen voor 2007: 78.000. Het EIB was toen de enige die zoveel nieuwe woningen voorspelde in het afgelopen jaar. Iedereen was toen nog vreselijk somber. Maar het EIB heeft gelijk gekregen.

Hiermee is tevens het streven van het kabinet gehaald. Het kabinet streeft naar de bouw van 80.000-100.000 woningen per jaar.

Overigens vind ik wel iets vreemds aan dat streven. Ten eerste sluit wat er gebouwd wordt niet noodzakelijk aan bij de vraag. Namelijk, 38% van de vorig jaar gebouwde woningen betreft appartementen. In het jaar 2000 was dit aandeel nog 25%. Dit terwijl de vraag van de consument met name grondgebonden/eengezinswoningen betreft. Als het aanbod minder goed aansluit bij de vraag, maar er zijn wel veel woningen gebouwd, schiet de gemiddelde woonconsument er dus tóch niks mee op.

Daarnaast is de woningtoename niet dezelfde als het aantal nieuwbouwwoningen waar het kabinetsstreven op is gericht. Zo vonden er in 2007 ook 7.000 ‘toevoegingen anderszins’ plaats (ombouw naar woningen) maar ook werden er 24.000 woningen gesloopt. Per saldo kwamen er 64.000 nieuwe woningen bij. Ook dit is overigens het hoogste aantal sinds het jaar 2000. Maar het is wel iets om rekening mee te houden bij het formuleren van de doelstellingen.

Op het succes in 2007 kan men zich bedrinken, later komt de kater. Want het aantal afgegeven bouwvergunningen verminderde in bijna alle provincies. Dit duidt op een afnemende nieuwbouw in de nabije toekomst…

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s