Excursie

Gisteren een interessante excursie gedaan door Amsterdam. Eerder schreef ik samen met collega Hetti Willemse een discussiestuk en een raadsnotitie over hoe er wordt gebouwd in Amsterdam. Gisteren maakten we een tour lang zowel mooie als lelijke gebouwen.

Wat ik bijvoorbeeld mooi vind is het Javaeiland. De opdrachtgevende ontwikkelaar had dan wel een zeperd van enkele tientallen miljoenen, er is wel een mooi stukje stad toegevoegd.

Bij het KNSM eiland staat evenwel een gebouw aan het water waarvan ik denk, waarom moet dit nu zo? Monotoom en grauw. Wel van een beroemde architect, die evenwel nooit meer in Nederland wil bouwen vanwege de kruideniersmentaliteit. De ontwikkelaar wilde op de gekste dingen bezuinigen om de koopprijs maar onder een bepaald niveau te houden, dat nu overigens meer dan het dubbele bedraagd. Hier gaat men voor korte termijn winst en lange termijn verlies. De bestendigheid van een gebouw in de tijd zou meer een factor moeten zijn voor opdrachtgevers. Een ander voorbeeld is het nieuwe laboratorium van Shell aan de overzijde van het IJ, een markante plek maar een fantasieloos gebouw.

Meer visie op lange termijn is soms nodig, om te zorgen dat elk gebouw echt ook iets toevoegd aan de stad.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s